U Dječjem vrtiću „Igra“ u Rasinji podijeljene tradicijske drvene igračke

U sklopu proslave 25. obljetnice Koprivničko-križevačke županije, u četvrtak 5. travnja u Dječjem vrtiću „Igra“ u Rasinji, župan Darko Koren i predsjednik Općinskog vijeća Općine Rasinja Zvonimir Fajfarić uručili su ravnateljici Gabrijeli Golub i mališanima komplet tradicijskih drvenih igračaka.

Nastavak je to velikog odgojno-obrazovnog projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ koji provode Radio Kaj i Etnografski muzej iz Zagreba Ravnateljici, a podržavaju ga Ministarstvo kulture, Janaf i Narodne novine. Dječji vrtić „Igra“ 96. je po redu hrvatski vrtić u koji su stigle drvene igračke iz Marije Bistrice, realizaciju su pomogle Koprivničko-križevačka županija i Općina Rasinja, a autorica projekta je Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.

Župan je izrazio zadovoljstvo što se ovaj edukativni projekt provodi već šestu godinu na području Županije kazavši: „Veseli nas što smo upravo ovdje u Rasinji jer je Županija sudjelovala u izgradnji i opremanju vrtića, koji je konačno stavljen u funkciju. Kao što sam već spomenuo, kuća se gradi od temelja, a društvo od dječjeg vrtića te je ovo razdoblje ključno za formiranje odgovornih i vrijednih ljudi koji poštuju i čuvaju svoju tradiciju. Mi koji smo odgovori za vođenje društva na bilo kojoj razini, moramo slati pozitivne poruke zajedništva te zahvaljujem Radiju Kaj i Etnografskom muzeju što su nam i ove godine to omogućili.“

Ravnateljica Gabrijela Golub također se pridružila zahvalama organizatorima, dodavši kako u vrtiću godinama prate ovaj projekt te kako kroz brojne aktivnosti njeguju tradiciju i kulturu.

Posebno nam je drago što je ovaj hvalevrijedan projekt stigao u Rasinju i vjerujemo kako će naša djeca uživati u drvenim igračkama. Ponosimo se krajem u kojem živimo i trebamo to još više isticati, a i sami izrađujemo tradicijske ukrase i predmete.“, istaknula je ravnateljica Golub.

Prigodnim su se govorima, u kojima su pohvalili projekt, obratili i predsjednik Općinskog vijeća Općine Rasinja Zvonimir Fajfarić te Valerija Osrečak Ključarić kao predstavnica Narodnih Novina.

Maleni vrtićarci izveli su igrokaz „Ja posijah repu“ kojim su oduševili prisutne, a nakon uručenja tradicijskih igračaka, Laboratorij zabave pripremio im je predstavu „Vilko i Dlakavi čovjek“.

Ovakvi susreti održani su diljem širom Hrvatske, a zahvaljujući projektu „Dajmo djeci korijene i krila“ djeca se imaju priliku upoznati s dijelom hrvatske kulturne baštine, budući da je UNESCO igračke uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr