U Domu za starije obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije u petak, 13. listopada u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, na prigodan je način obilježila Međunarodni dan bijelog štapa, s ciljem predstavljanja raznovrsnih mogućnosti slijepih osoba.

Programu je u ima Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, koja je naglasila važnost napora koje Udruga ulaže u podizanje kvalitete života slijepih osoba, kako bi bili ravnopravno uključeni u društvo.

Kroz programe i projekte koje provodi, Županija itekako brine o ranjivim društvenim skupinama, a Udruzi slijepih i dalje ćemo biti na raspolaganju za podršku i suradnju. Obzirom na to da je problem pristupačnosti javnim objektima uvijek aktualan, kroz projekt POZDRAV- Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji u centralnoj zgradi Doma zdravlja ugradit će se taktilne trake i orijentacijski plan na Braillovu pismu, što će doprinijeti boljem snalaženju slijepih i slabovidnih osoba.“, dodala je pročelnica Koluder Vlahinja.

Predsjednik Udruge Ivica Ferenčić govorio je o teškoćama s kojima se susreću slijepe osobe,  gdje je istaknuo problem inkluzivnog doplataka, koji je među najnižima u Europi zbog čega ih većina živi na granici siromaštva. Također postoji problem sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom i njihovih saveza, koji najviše brinu slijepim osobama, a važno je naglasiti i važnost financiranja udžbenika za slijepe osobe i nemogućnost pronalaska zaposlenja.

Centralno događanje bila je izložba radova od gline koje su izradili članovi Udruge u suradnji s kiparom Dragutinom Ciglarom, a realizirana je u sklopu projekta „Udruženim snagama kroz život“ financiranim sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa odazvali su se i članovi ostalih udruga, predstavnici Dječjeg vrtića „Vrapčić“ Drnje te Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje.

Služba ureda župana