U Đurđevcu održana XV. Županijska smotra kazališnih amatera

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, Gradsko kazalište Đurđevac i Grad Đurđevac bili su domaćini XV. županijske Smotre kazališnih amatera.

Okupljenima su se prigodnim govorima obratili predsjednica Zajednice Nada Šešić te gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji je ujedno i otvorio  Smotru.

U velikoj konkurenciji od čak 13 predstava najboljom predstavom Smotre, te predstavom koja će predstavljati Županiju na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu od 11. do 13. svibnja, proglašena je predstava „Ispod površine“ koju je izvela skupina Kaotis teatralis Dramskog studia Ludens teatra iz Koprivnice. Drugom najboljom predstavom Smotre, koja će također predstavljati Županiju u Pazinu, proglašena je predstava „Učitelj„ u izvedbi  KUD-a „Mudlin“ iz Peteranca.

Osim najboljih predstava Smotre, dodijeljena su i druga priznanja te je tako priznanje za glavnu  mušku ulogu otišlo u ruke Davida Islama iz Gradskog kazališta Đurđevac,  za predstavu „Bitno je da si Zlatan“, a za glavnu žensku ulogu pripalo je Valeriji Jedvajić iz KUD-a „Mudlin“ Peteranec, za predstavu „Učitelj“. Zoran Stružan iz Glumišne družine Virje dobio je priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu za predstavu „Na raskrižju“, kao i Mihovil Maloča iz Dramskog studija Ludens teatra za predstavu „Ispod površine“, dok su priznanja za najbolje sporedne ženske uloge dobile Ivana Martinjak iz KUD-a „Mudlin“ za predstavu „Učitelj“ te Petra Lozo iz Dramskog studija Ludens teatra za predstavu „Ispod površine“. Priznanje za najbolju režiju osvojio je Karlo Kučanda iz Dramskog studija Ludens teatra za predstavu „Ispod površine„, priznanje za najbolju scenografiju Vladimir Hrženjak i Katarina Franjo iz Glumišne družine Virje za predstavu „Na raskrižju“, a Stjepan Škvorc iz Glumišne družine Virje osvojio je priznanje za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu za istoimenu predstavu. KUD „Mudlin“ Peteranec proglašen je najboljim u kategoriji njegovanje kulturne baštine za predstavu „Učitelj“, Gradsko kazalište Đurđevac sekcija Gimnazijalci dobili su priznanje za kolektivnu igru i inventivnost za predstavu „Daleko na Sjeveru“, dok priznanje za najbolju kostimografiju nije dodijeljeno.

Predstave su odabrale i dodijelile priznanja selektorice Hrvatskoga sabora kulture Gordana Ostović, hrvatska dramatičarka i kazališna kritičarka, te Marija Šorša dramska pedagoginja.

Na smotri su sudjelovale sljedeće dramske skupine: Književno-medijski kutak “Ivan Vitez  Trnski” Novigrad Podravski, Gradsko kazalište Đurđevac, Gradsko kazalište Đurđevac sekcija Gimnazijalci, Glumišna družina Virje, Dramska skupina  HKUD-a “Frankopan” Ferdinandovac, Dramska skupina  KUD-a Delovi, Glumišna družina “Opojski zvon” Rasinja, Dramska skupina KUD-a “Zrin” Legrad, dramska skupina  KUD–a “Mudlin” Peteranec,  Kulturna udruga “Tomislav Franjić” skupina “Diletanti” Kalinovac, Kulturna udruga “Tomislav Franjić” skupina “Komedijaši” Kalinovac, Dramski studio Ludens teatra Koprivnica skupina  Tišina u ulici i Dramski studio Ludens teatra Koprivnica skupina Kaotis teatralis.

Pokrovitelji manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija i Hrvatski sabor kulture, a realizaciju su pomogli Podravka d.d., Grad Đurđevac, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije te ostali sponzori.

Služba ureda župana