U Koprivnici otvoren 11. Tjedan cjeloživotnog učenja

Svečanim otvorenjem u koprivničkom Pučkom otvorenom učilištu u ponedjeljak, 2. listopada započela je nacionalna obrazovna kampanja 11. Tjedan cjeloživotnog učenja, koju provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s brojnim partnerima.

Ovogodišnja kampanja traje od 2. do 8. listopada pod sloganom „Provježbaj mozak!“, provodi se na području cijele Republike Hrvatske, a njezin je cilj podizanje osobne motivacije za uključivanje što većeg broja građana u proces učenja, i to tijekom cijeloga života, što je nužan preduvjet funkcioniranja u suvremenom svijetu.

Središnji dio svečanog otvorenja bila je dodjela priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih, koja je održana po prvi put ove godine, a kojom se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj. Za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih nagradu je primio Nikola Pastuović, dok su za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih nagrađeni ravnatelj koprivničkog Pučkog otvorenog učilišta Josip Nakić Alfirević te Ljudevit Šimunović. Nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba dodijeljena je Gordanu Radiću, Klaudiji Gatarić i Sonji Šimatić, a riječ je o pojedincima koji su odlučili proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svome osobnom razvoju.

Na svečanom otvorenju prigodnim su se govorima, u kojima su naglasili važnost cjeloživotnog obrazovanja, obratili državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Hrvoje Šlezak, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te župan Darko Koren.

 „Županija je već godinama uključena u sve programe obrazovanja koji su nastavni proces na temeljno obrazovanje te se možemo pohvaliti kako smo u tom smislu jedna od županija koja prednjači. Ulaganje u obrazovanje postavili smo i  kao prioritet djelovanja, što smo dokazali investicijama i projektima koje provodimo. Segment cjeloživotnog obrazovanja izrazito je važan i ona sredina koja u tome napravi veći iskorak, zasigurno će biti uspješnija, moći će snažnije djelovati na gospodarstvo i jače se razvijati. Uvjeren sam kako smo jedna od takvih sredina, upravo zahvaljujući institucijama poput Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, a ravnatelju Josipu Nakiću Alfireviću čestitam na prestižnom priznanju koje je osvojio stručnim i predanim radom, kao i na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji tijekom koje smo zajednički realizirali brojne obrazovne programe.“, kazao je župan.

Ravnatelj Nakić Alfirević izrazio je zadovoljstvo primitkom priznanja kazavši: „Ovo je jedno od najdražih priznanja koje sam ikad dobio. Dokazali smo da znamo, možemo i imamo volju potaknuti pozitivne promjene, a odlučujuća u svemu tome bila je suradnja s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Koprivnicom.

U sklopu 11. Tjedna cjeloživotnog učenja, niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje nude, a uz će se organizirati nekoliko stotina besplatnih aktivnosti, radionica, tribina, sajmova učenja i okruglih stolova. Najveći dio kampanje financira se iz Europskoga socijalnoga fonda putem trogodišnjega projekta vrijednog 11,5 milijuna kuna, a promocija i jačanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja istaknuti su kao prioriteti unutar svih strateških dokumenata vezanih uz razvoj obrazovanja u Republici Hrvatskoj, ali i na razini Europske unije.

Svečanom otvorenju još su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici općina te kulturnih, obrazovnih i drugih institucija, kao i ostali gosti.

Služba ureda župana