U Koprivnici otvoren 35. međunarodni skup Državne geodetske uprave

U srijedu, 23. svibnja u prostorima Područnog ureda za katastar u Koprivnici otvoren je međunarodni stručni skup Državne geodetske uprave, kojemu su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Riječ je o tradicionalnom stručnom skupu zemalja i regija koje katastar zasnivaju na Austro-ugarskoj izmjeri, na kojemu se razmjenjuju iskustva u razvoju geodetske struke i katastara. Ovaj skup je dosad bio samo tri puta organiziran u Hrvatskoj, a njegov službeni naziv je „35. stručni skup geodetskih uprava Austrije, Slovačke, Slovenije, Republike Češke, Mađarske, Furlanije-Julijske krajine, Južnog Tirola, Trentina i Hrvatske“. Tema ovogodišnjeg skupa je „Razvoj katastra u digitalnom svijetu“.

Župan je kazao kako je domaćinstvo ovakvog međunarodnog skupa velika čast za Županiju, Koprivnicu i Područni ured za katastar, koji je, iako broji samo 34 zaposlena, jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj.

Prilika je to da se nauči nešto korisno od predstavnika zemalja u okruženju, kao i obratno, jer nije slučajno da se ovaj skup održava u Koprivnici. Možemo reći kako je naš Područni ured primjer dobrog poslovanja i jedan od najuspješnijih u državi te zahvaljujem pročelnici i djelatnicima na dosadašnjih suradnji. Predstoji nam još mnogo posla što se tiče katastarskih izmjera, Županija će se i nadalje uključiti kroz sufinanciranje te vjerujem kako ćemo ostvariti napredak.“, kazao je župan te poželio gostima da se ugodno osjećaju u Koprivnici, steknu nova znanja i iskustva te sa sobom ponesu lijepe uspomene.

Pročelnica Područnog ureda Jelena Unger pojasnila je kako danas više nije pitanje da li se nešto u Hrvatskoj prevodi u digitalni oblik, nego kako ćemo to u digitalnom obliku dalje razvijati i koristiti.

Državna geodetska uprava u tom je smislu napravila veliki iskorak, a trenutno smo u fazi da radimo digitalni geodetski elaborat, znači da geodeti više ne dolaze u katastarski ured nego da sve predaju putem interneta i bez papira. Veselimo se razmjeni iskustava u razvoju katastara i općenito geodetske struke, a našim ćemo gostima pokazati i ljepote ovog kraja.“, dodala je pročelnica Unger.

Okupljenima se obratio i zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković koji je pohvalio organizaciju i domaćine skupa te kazao: „Dobro je za nas u Hrvatskoj vidjeti kako rade naši susjedi, jer sigurno imamo što za naučiti, ali i za pokazati. Naime, u posljednje dvije godine svi naši katastri nalaze se u zajedničkom informacijskom sustavu za što je trebalo mnogo volje, truda i rada. Također, idući tjedan u Sabor ide i naš novi krucijalni zakon – Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, a na skupu će biti riječi i o drugim projektima.“

Sudionike skupa pozdravio je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić napomenuvši kako je održavanje ovog skupa velika promocija Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, ali i predanog rada zaposlenika Područnog ureda za katastar koji svakodnevno rade na podizanju standarda svoje struke.

Radni dio započinje danas, 24. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu u Koprivnici, a na rasporedu su prezentacije Hrvatske, Austrije, Slovačke i Slovenije te turistički sadržaji. Sutra, 25. svibnja, održat će se prezentacije Republike Češke, Trentina, Južnog Tirola, Furlanije – Julijske krajine te Mađarske.

Služba ureda župana