U Lendavi otvorena izložba “Hrvatska naiva u svijetu”

Kao nastavak odlične dugogodišnje suradnje, u petak 1. prosinca u Galeriji-Muzeju Lendava otvorena je izložba “Hrvatska naiva u svijetu” na kojoj je predstavljen izbor iz fundusa Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, koji je 2016. godine zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Svečanom otvorenju, uz brojne goste i posjetitelje, prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc, a tom je prilikom zamjenik Ljubić zahvalio domaćinima i organizatorima, istaknuvši kako je naivna umjetnost važan dio kulturnog identiteta Koprivničko-križevačke županije, kao i cijele Hrvatske, a po njoj smo prepoznatljivi i u svijetu.

Izbor iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama nadopunjen je privatnim umjetninama Mije Kovačića te djelima iz donacije Neimarević, a predstavljeni su autori Hlebinske škole Ivan Generalić, Mirko Virius, Franjo Mraz, Ivan Večenaj, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek, Ivan Lacković-Croata, Franjo Vujčec, Stjepan Večenaj, Milan Generalić, Martin Kopričanec te mnogi drugi koji i danas nastavljaju tradiciju naivne umjetnosti. Jednako tako, predstavljena su i djela takozvanih autsajdera čije je stvaralaštvo spona između naivne i autsajderske umjetnosti – Drage Juraka, Ane Matine, Zvonimira Krancelbindera i drugih.

Izložba je organizirana u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Galerije-Muzeja Lendava, ostaje otvorena do 29. siječnja 2018. godine, a posjetitelji mogu razgledati 61 umjetničko djelo 37 slikara i osam kipara.

Služba ureda župana