U vinogradima Podravine i Prigorja proslavljeno Vincekovo

U vinogradima diljem Podravine i Prigorja prošlog je vikenda proslavljeno Vincekovo, odnosno blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara koji su po prvi put ove godine tradicionalno pohodili svoje vinograde. Početak je to i godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze, a na ceremonijama povodom Vincekova vinogradari su poželjeli da nova vinogradarska godina bude rodna i uspješna.

Župan Darko Koren prisustvovao je proslavi Vincekova po Križevačkim štatutima u Greberancu, koju su organizirali Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“, Turistička zajednica grada Križevaca i Vinska cesta Križevci-Kalnik-Orehovec. Ceremoniju blagoslova trsa po Križevačkim štatutima predvodio je Zoran Homen, a svaki je vinogradar odrezao tri rozgve s tri pupa koje su potom stavili u pehar s vodom kraj prozora, što će kroz izvjesno vrijeme pokazati hoće li godina biti rodna i plodna. Župan je pohvalio doprinos križevačkih vinogradara i vinara kvaliteti županijske vinske ponude, a ceremoniji je prisustvovao i križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Zamjenik župana Darko Sobota podržao je obilježavanje Vincekova na brijegu Popov putec u Novigradu Podravskom, u vinogradu Ivana Grahovca. Uz pjesmu i domaću gastronomsku ponudu, prikazano je krštenje trsova i prva rezidba, a zamjenik Sobota tom je prilikom istaknuo važnost Vincekova kao jedne od manifestacija koja spaja tradiciju i turizam te je pohvalio napore i trud organizatora, Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije te Udruge vinogradara, vinara i voćara Komarna 2001 Novigrad Podravski.

Služba ureda župana

Izvori fotografija: epodravina.hr, krizevci.hr