U Županijskoj upravi održana prva ovogodišnja konferencija za medije

Kako bi im zahvalili na dobroj suradnji u protekloj godini, župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te pročelnici županijskih upravnih tijela u četvrtak, 18. siječnja održali su prvu ovogodišnju konferenciju za medije te prigodni domjenak.

Župan je kazao kako se u 2018. godini nada još boljoj suradnji s predstavnicima medija, na obostrano zadovoljstvo, te im je poželio mnogo sreće, zdravlja te poslovnog i osobnog uspjeha. Zatim se osvrnuo na aktualnosti u radu Županijske uprave, počevši sa sektorom obrazovanja.

Naš osnovni cilj je nastavak svih aktivnosti vezanih uz podizanje obrazovnog standarda na području Županije. Neki su projekti realizirani, neki se približavaju kraju, a jedan od njih je dogradnja knjižnice i zbornice te rekonstrukcija kotlovnice i nadogradnja kata u Osnovnoj školi Molve. U tijeku je opremanje knjižnice, gdje surađujemo s Općinom Molve kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo, a investicija je ukupno vrijedna preko milijuna kuna, od čega smo 750 tisuća dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, iz Programa podrške regionalnom razvoju.“, istaknuo je župan.

U ovoj godini planira se nastaviti i projektima energetske obnove, a kako je pojasnio župan, to je trenutno jedini model kroz koji se može ulagati u školske objekte iz sredstava EU fondova, obzirom na to da se još uvijek ne zna status i strategija javno-privatnog partnerstva u Vladi RH, u ministarstvima postoji samo djelomično financiranje iz izvornih prihoda, a županijski proračuni zbog svojih ograničenja ne omogućavaju velike investicije.

Unatoč proračunskim ograničenjima, u prethodnom smo razdoblju uspjeli realizirati projekte izgradnje i rekonstrukcije školskih objekata u Sokolovcu, Peterancu i Svetom Petru Orehovcu“ dodao je župan, kazavši: „Projektima energetske obnove osnovnih škola u Drnju i Virju postići će se ušteda energije za oko 70%, a sljedeći je korak raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova, koji bi trebali započeti za dva do tri mjeseca. U Drnju je ukupna investicija vrijedna 2,8 milijuna kuna, u Virju 5,9 milijuna, a Europski fond za regionalni razvoju svaku sufinancira u iznosu od 60%.“

Kada je riječ o aktualnim događanjima u sektoru zdravstva, župan se osvrnuo na nastavak provođenja specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u ambulantama u Križevcima i Đurđevcu, što je jedna od najvažnijih aktivnosti unutar programa zdravstva Koprivničko-križevačke županije kojom se osigurava bolja dostupnost specijalističkih pregleda.

Ovaj model omogućava građanima da ne moraju za svaki pregled dolaziti u Koprivnicu, ne moraju trošiti vrijeme i novac, a ujedno su smanjene liste čekanja. Od 2014. do 2017. godine uložili smo 1,1 milijun kuna, a obavljeno je preko 14 tisuća specijalističkih pregleda. Za djelovanje sedam ambulanti u ovoj smo godini u našem proračunu osigurali 370 tisuća kuna.“, pojasnio je župan.

Županija nastavlja i s Programom pomoć u kući starijim osobama, u koji je od 2009. godine uloženo gotovo sedam milijuna kuna, uz 4,2 milijuna koje je uložilo 20 općina i gradovi Križevci i Đurđevac.

Program u značajnoj mjeri odgovara na potrebe starijih osoba, prvenstveno u smislu sprečavanja njihove socijalne izoliranosti i pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima, dokazao je svoju opravdanost kao odgovarajući model izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, a dodana je vrijednost poticanje zapošljavanja. U proračunu smo za 2018. godinu osigurali 1,3 milijuna kuna, prošle je godine bilo 400 korisnika, a zaposlene su 23 gerontodomaćice.“, kazao je župan.

Također su najavljene i aktivnosti iz sektora gospodarstva, i to prezentacija kreditnih programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak namijenjenih kreditiranju EU projekata jedinica lokalne samouprave, koja će se održati 23. siječnja s počekom u 10 sati u prostorijama Županijske uprave, te sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, općinskim načelnicima, direktorima komunalnih poduzeća i saborskim zastupnicima koji će se održati u srijedu, 24. siječnja u prostorijama Županijske uprave, na temu investicija u vodnokomunalnu infrastrukturu.

Zahvale medijima na dosadašnjoj suradnji uputili su i zamjenici župana, kao i predsjednik Pintar, koji im je ujedno zahvalio na korektnom praćenju rada Županijske skupštine te poželio svako dobro u novoj godini.

Služba ureda župana