Učenici Osnovne škole Sokolovac na državnoj smotri Lidrano u Primoštenu

Učenici koji su pozvani na državnu smotru LiDraNo, Matea Ćućić i Fran Žerjav, tri su dana boravili u Primoštenu u pratnji svojih mentorica Branke Arambašić i Ivane Pintarić.

Put Primoštena smo krenuli vrlo rano veseleći se novim prijateljstvima i nastupima i, naravno, moru. Nakon dolaska, Matea je odradila probu za svoj nastup koji je bio istu večer, odmah nakon svečanog otvorenja smotre. Nastup je prošao izvrsno, a Matea se uspješno nosila s tremom i prepunu kongresnu dvoranu upoznala sa svojim ježićem Srećkom kroz monolog Moja obitelj i jedan jež iz predstave Hrvoja Zalara.

Sljedeći smo dan uživali u ostalim samostalnim i skupnim nastupima, a Fran je sa svojom učiteljicom sudjelovao na okruglom stolu za literarne radove. Tamo su se imali prilike družiti s poznatim hrvatskim piscima, a Fran ih je sve osvojio svojom slobodom i neposrednošću. Možda baš zbog toga je njegov rad odabran za čitanje na završnoj večeri posljednjeg dana smotre. Osim dobrog i ugodnog druženja, mentori, ali i učenici su dobili upute za daljnji rad na poticanju literarnog i kreativnog izražavanja. Isto je bilo i na okruglom stolu za samostalne scenske nastupe na kojem je sudjelovala Matea. Dragocjeni i uvijek dobronamjerni savjeti ostali su upamćeni za neke buduće nastupe i daljnji rad dramskih skupina u školama.

Vidjeli smo uistinu vrhunske nastupe recitatora, kazivača, dramskih skupina, čuli brojne literarne i novinarske radove, prelistali razne školske časopise, slušali nagrađene radioemisije… Dojmovi se teško opisuju riječima. Učenicima i učiteljicama ovo iskustvo ostaje za daljnji rad na sebi, ali i s drugima. Sretni smo i zbog brojnih novih poznanstava i prijateljstava koja uvijek se rađaju na ovakvim mjestima punima pozitivnih misli, mašte i kreativnosti.

Preplavljeni brojnim emocijama, ali uvijek onim pozitivnim, polako smo krenuli kući. Nakon prekrasnih primoštenskih dana i napornog puta kući, jedva smo čekali vidjeti prijatelje u školi i s njima podijeliti svoje iskustvo, stečena nova znanja te neizmjeran ponos i sreću.

Ivana Pintarić,
OŠ Sokolovac