Udruga „Bolje sutra“ održala završnu konferenciju projekta ZELENA ZEBRA

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala je završnu konferencija projekta  ZELENA ZEBRA, koji je bio odobren od Ministarstva unutarnjih poslova na natječaju  „Za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Projekt je bio vrijedan 84.000,00 kuna, a nositelj je bila Udruga, uz partnere: Dječji vrtić „Vrapčić“ Drnje, IPA Regionalni klub Koprivnica i Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica.

Glavni cilj bilo je stjecanje znanja i stvaranje navika kod direktnih korisnika  o sigurnom načinu korištenja obilježenih pješačkih prelaza,  promjena postojećih navika ponašanja u prometu i podizanje  prometne kulture na višu razinu, dok su specifični ciljevi bili  povećanje  informiranosti javnosti o potrebi zaštite pješaka u lokalnoj zajednici s naglaskom na korištenje obilježenih pješačkih prelaza, poticanje  dionika u lokalnoj zajednici na umrežavanje i suradnju na provedbi aktivnosti koje će doprinijeti ciljevima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, povećanje broja  mjesta adekvatno obilježenih pješačkih prelaza na županijskim i gradskim cestama te povećanje uvjeta za sigurno  kretanje pješaka i sigurno prelaženje pješačkih prelaza.

U projektu je sudjelovalo 50 odraslih osoba s invaliditetom, 70   starijih osoba i  98  djece predškolskog uzrasta, a indirektni korisnici su bili osobe koje rade  starijih osoba, donositelji odluka u Koprivničko-križevačkoj županija i opća populacija građana Koprivničko-križevačke županije.

Provedene aktivnosti odnose se na: „Pogledaj dva puta“- za osobe s invaliditetom, „Sigurno do DOMA“ i „Ne mogu sam“ za korisnike Kluba „Mariška“ i Doma za starije osobe Koprivnica,  Da bi mali znali“, „Veseli semafor“, „Lutkica Mirica ide preko zebre“, „Vrapčići u prometu“-šetnja ulicama u Drnju i „Misli zeleno jer je sigurno“ te info točka-informiranje građana Koprivnice o projektu.

Edukativni sadržaj: „Oprezni Garo“  animirani  film, „Skrivenm kamerom preko zebre“- ispravno i neispravno prelaženje preko ceste.

Očekivani rezultati provedbom ovog projekta bili su povećana informiranost direktnih korisnika o prometnoj kulturi i korištenje obilježenih pješačkih prelaza.

Služba ureda župana