Udruga „Bolje sutra“ sudjelovala na Sajmu društvenih poduzetnika

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice sudjelovala je na Sajmu društvenih poduzetnika u Zagrebu u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ministar Marko Pavić otvorio je konferenciju „Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“, gdje je istaknuo kako je društveni poduzetnik prije svega poduzetnik koji svoj profit ulaže u društvene promjene. Oni su u svojemu radu okrenuti marginaliziranim ciljanim skupinama, poput osoba s invaliditetom, a Ministarstvo je odgovorno za razvoj društvenog poduzetništva kroz provedbu “Strategije razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine”.

Do sada se, u sklopu prvog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Poticanje društvenog poduzetništva“, s više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava financiralo 18 projekata koji su se predstavili na sajmu organiziranom uz konferenciju. Između tih 18 financiranih projekata je i projekt Udruge „Bolje sutra“ IKSoC-Inovativni koprivnički socijalni centar „KopriVITA“. Na štandu su predstavljeni promotivni materijali projekta te tjestenina s koprivama koju za sada Udruga izrađuje kroz aktivnosti projekta „Kuharica zdravlja“ koji sufinancira Grad Koprivnica u sklopu projekta „Zdravi grad“ Koprivnica za 2017. godinu.

Na početku konferencije „Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“ prikazan je i dokumentarni film o aktivnostima Udruge „Bolje sutra“, a u nastavku konferencije predstavljen je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje poslovanja za socijalno poduzetništvo – I. faza“, kojim će biti osigurano više od 26 milijuna kuna. Poduzeća, udruge i zadruge koje se bave društvenim poduzetništvom susreću se s nerazumijevanjem, a ministar im je poručio kako želi ostvariti partnerstvo s njima te održana panel rasprava na temu Poziva u kojoj je sudjelovala i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević. Tom je prigodom državna tajnica istaknula kako je ovo drugi natječaj iz područja društvenog poduzetništva nakon 2010. godine te je navela kako postoji potreba osnivanja i pružanja podrške društvenim poduzećima. Uz državnu tajnicu, na panelu je također sudjelovao Luka Rajčić, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava, koji je naveo kako postoje tri glavne prijeporne točke za podizanje društvenog poduzetništva, a to su: pristup financijama, vidljivost i kompetencije odnosno znanje.

Služba ureda župana