Udruga „Latice“ predstavlja svoje aktivnosti na Danu otvorenih vrata

Povodom Dana otvorenih vrata udruga 2018. koji organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, zamjenik župana Ratimir Ljubić u četvrtak, 24. svibnja posjetio je članove Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ Koprivnica.

Županija je Dan otvorenih vrata udruga podržala animirajući udruge sa svog područja za uključivanje te je preuzela ulogu koordinatora na županijskoj razini, a Latice su ovom prilikom pripremile edukativno predavanje na temu „Živjeti zdravo“ koje je održala dr. Maja Blažeković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Savjetovališta za prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenik Ljubić pohvalio je vodstvo Udruge i predsjednicu Nevenku Fuchs na predanom radu s članovima, kojima na razne načine pokušavaju podići kvalitetu života i integrirati ih u društveni život zajednice.

Udruga djeluje na području cijele Županije, a okuplja djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s intelektualnim oštećenjima, njihove roditelje, skrbnike te stručne osobe. Svoje članove žele osposobiti za samostalan život provođenjem brojnih aktivnosti, a također osiguravaju rehabilitaciju, kao i terapijsko jahanje te plivanje. Udruga trenutno broji 164 člana, a obuhvaća tri ključna projekta: Klub „Latica“ za osobe s intelektualnim teškoćama, Igraonicu „Dodir“ za djecu s teškoćama u razvoju predškolske dobi te Mlađi klub „Naši anđeli“ koji provodi rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju za vrijeme školskih praznika. Među aktivnostima, potrebno je istaknuti projekt „I mi to možemo“, koji je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, čiji je cilj pružanje psiho-socijalne podrške osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim roditeljima, rad na osobnom rastu i razvoju, kao i na osnaživanju te učenju nošenja sa svakodnevnim situacijama.

Osim predavanja „Živjeti zdravo“, Udruga je pripremila i predavanje „Uloga radnog terapeuta kod osoba s intelektualnim teškoćama“ koje je održala Mirjana Peršinović, radni terapeut Udruge te kreativnu radionicu za osobe s intelektualnim teškoćama na kojoj će se izrađivati sapuni i predmeti obrnutom decoupage tehnikom.

Pozivamo Vas da danas posjetite prostorije Udruge „Latica“ u Herecegovačkoj ulici 1 u Koprivnici te da se u sklopu Dana otvorenih vrata družite s članovima i doznate nešto više o njihovim vještinama i interesima.

Služba ureda župana