Udruga „Maslačak“ Križevci predstavila projekt „Zajedno možemo više“

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci u ponedjeljak, 29. siječnja u prostoru Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održala je početnu konferenciju projekta “Zajedno možemo više”, kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Nositelj projekta je Udruga „Maslačak“, partneri su Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog i Osnovna škola Ljudevita Modeca, a projekt se financira sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 105.000 tisuća kuna te traje od 1. listopada 2017. godine do 31. kolovoza 2018. godine.

Zamjenik Ljubić uputio je čestitke Udruzi i projektnim partnerima, istaknuvši kako je „važno, ali i zahtjevno, raditi na inkluziji osoba s intelektualnim teškoćama te kako se posljednjih nekoliko godina vidi veliki napredak“.

U cijeloj priči posebno je pohvalna suradnja, razvijanje kreativnosti i poticanje na bavljenje sportom, što će zasigurno donijeti brojne pozitivne rezultate, kako za korisnike projekta, tako i za lokalnu zajednicu.“, poručio je zamjenik Ljubić.

Predsjednica Udruge Tamara Premuš naglasila je kako je riječ o projektu koji je usmjeren na djecu i mlade s teškoćama u razvoju, njih 25, od kojih je velik broj smješten u Samostanu sestara Bazilijanki u Križevcima, a cilj mu je pružiti podršku djeci i mladima u povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti. Također je dodala kako je projekt modificirani nastavak prijašnjeg projekta “Rukom pod ruku”, a škole su partneri kako bi se mlade potaknulo na volontiranje. Specifični ciljevi projekta odnose se  na suradničko usvajanje znanja i vještina, poticanje kreativnosti i stvaralaštva kod djece i mladih s teškoćama u razvoju te razvijanje svijesti o važnosti bavljenja sportom.

Čestitkama na ovom hvalevrijednom projektu pridružio se i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi, koji je pohvalio Udrugu na kontinuitetu rada s djecom i mladima s intelektualnim teškoćama, a prigodnim su se riječima obratili i ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan, Sanela Štubelj u ime Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović.

Voditeljica projekta je Kristina Kranjčević, a uključene su i kineziterapeutkinja i voditeljica plivanja Snježana Mergon te psihologinja Darija Mustić, koje su predstavile projektne aktivnosti. Na kreativnim kuharskim radionicama korisnici će naučiti pripremati jednostavna jela, a tu su i likovne, fotografske i informatičke radionice, društvene večeri i uvježbavanje plesnih koraka, kao i razne sportske aktivnosti uz primjenu tzv. Halliwick koncepta plivanja i kineziterapije.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr