Udruge žena Peteranec održala tradicionalno okupljanje povodom Valentinova

Uz brojne udruge žena s područja Koprivničko-križevačke županije, Udruga žena Peteranec prošlog je vikenda održala svoju tradicionalnu manifestaciju „Valentinovo“, kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Kao što je istaknula predsjednica Katica Erdec, Udruga postoji od 1986. godine, dok KUD „Fran Galović“, koji djeluje u sklopu Udruge, postoji od 1999. godine te iduće godine slavi 20. obljetnicu. U svom djelovanju prvenstveno se bave zaštitom kulturne baštine peteranskog kraja, održavaju etno izložbe te putuju diljem zemlje i inozemstva, gdje predstavljaju svoje mjesto i Županiju na brojnim manifestacijama, primjerice na Đakovečkim vezovima i Vinkovačkim večerima.

Zamjenik Ljubić pohvalio je njihov doprinos razvoju lokalnog zajedništva, promicanje kulturnih vrijednosti i brojne aktivnosti, posebno što se tiče rada s mladim generacijama kojima prenose svoje bogato znanje, a što se moglo vidjeti u uprizorenju starih običaja svadbe koje su predstavili mališani iz Dječjeg vrtića „Lastavica“. Udruga je iznimno aktivna i po pitanju očuvanja i zaštite peteranskog bijelog veza – filea, koji se već tri godine nalazi na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara, a proglašenje zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra očekuje se ove godine.

Načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić također se pridružio pohvalama Udruge, za koju smatra kako na najbolji mogući način već godinama pokazuje kako se voli svoje mjesto, županija i država te je predsjednici Erdec kao poklon uručio veliku tortu s fotografijom Udruge.

Udruga ukupno broji 112 članova, od kojih polovica otpada na KUD „Fan Galović“, a proslavi Valentinova, uz gostujuće udruge žena, odazvali su se i vijećnici Općinskog vijeća, župnik župe sv. Petra i Pavla apostola Ozren Bizek te brojni mještani.

Služba ureda župana