Uz arhijerejsku liturgiju obilježen završetak Godine Križevačke eparhije

U povodu završetka Godine Križevačke eparhije, koju je 1776. godine osnovala hrvatsko-ugarska kraljica Marija Terezija, a papa Pio svojim bulom Charitas illa od 17. lipnja 1777. godine i kanonski utemeljio, prošlu je nedjelju u katedrali Presvete Trojice u Križevcima grkokatolički križevački vladika Nikola Kekić služio arhijerejsku liturgiju.

Liturgiji su prisustvovali i župan Darko Koren te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, uz druge uvažene goste,  a u susluženju liturgije bili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, te biskupi varaždinski Josip Mrzljak, sisački Vlado Košić, bjelovarsko-križevački Vjeloslav Huzjak, dubrovački Mate Uzinić, gospićko-senjski Zdenko Križić, vojni ordinarij Jure Bogdan, kao i zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak te umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Suslavili su i svećenici Žumberačkog vikarijata predvođeni vikarom Željkom Pajićem, a na liturgiji su se okupili domaći vjernici te hodočasnici sa Žumberka.

Kardinal Bozanić napomenuo je kako se u sastavu Zagrebačke crkvene pokrajine nalazi i sufraganska biskupija Križevačka eparhija, što predstavlja posebnost i bogatstvo, podsjetivši kako su katolici istočnog obreda koji sačinjavaju Križevačku eparhiju sa svojim bizantsko-slavenskim obredom hrvatske, ukrajinske i rusinske baštine članovi jedne, svete katoličke i apostolske Crkve.

U nastavku homilije kardinal Bozanić osvrnuo se na dva razdoblja ove samostojne Crkve. Prvo razdoblje počinje godine 1611. kad je biskup Simeon Vratanja u Rimu s Apostolskom Stolicom sklopio uniju te tako obnovio crkveno zajedništvo. Kardinal je naglasio kako za obnovu toga crkvenoga zajedništva velike zasluge ima i zagrebački biskup Petar Domitrović koji je Marčanskoj biskupiji darovao dio posjeda Zagrebačke biskupije, te župnik u Kloštru Ivaniću Martin Dubravić koji se snažno zauzimao za vjernike te biskupije.

Križevačka eparhija odlikuje se bogatstvom posebnosti i jedinstvom u različitosti. Tu su tri naroda Hrvati, Ukrajinci i Rusini, tri duhovne baštine, tri jezika. Stoga smijemo slikovito reći da Katolička Crkva u Hrvatskoj još od godine 1611. diše na oba plućna krila kako je to volio naglašavati sveti papa Ivan Pavao II.“, poručio je kardinal Bozanić.

Na kraju liturgije riječima zahvale obratio se vladika Kekić, posebno spomenuvši prisutne (nad)biskupima koji su iskazali zajedništvo Crkve na ovim prostorima.

Pjevanje je predvodio Katedralni zbor u zajedništvu s pjevačima HPD-a “Kalnik” pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr