Uz mnoštvo sadržaja otvoreno 51. Križevačko veliko spravišče

Jedna od najstarijih kulturno-povijesnih manifestacija – 51. Križevačko veliko spravišče, svečano je otvorena u petak, 16. lipnja uz brojne sadržaje, a programu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Priča Križevačkog spravišča veže se uz Legendu o hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV. kojeg su kalnički seljaci hranili šljivama i tako ga spasili od najezde Tatara, da bi on u znak zahvalnosti dodijelio plemenitaške titule što je izazvali ljubomoru starih purgera iz Križevaca. Zavađene strane pomirila je ljubav mladića s Kalnika i djevojke iz grada te se na njihovoj svadbi tri dana veselilo, jelo i pilo. Ključevi grada u te se dane predaju u ruke varoškog suca koji tri dana upravlja starim kraljevskim gradom Križevcima.

Ta je legeda tema i tradicionalne predstave, a osim zamjenika Ljubića, svečanosti su prisustvovali i domaćin – gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa zamjenicima, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Branko Hrg, saborski zastupnik Damir Felak, gradonačelnici i načelnici gradova i općina te brojni drugi uzvanici i građani.

Uoči svečanog otvorenja, gosti su sudjelovali u povorci predvođenoj puhačkim orkestrom, mažoretkinjama i Križevačkom djevojačkom stražom, a ključeve Grada na tri dana varoškom sucu Stjepanu Palijanu predao je gradonačelnik Rajn.

Program 51. Križevačkog velikog spravišča možete OVDJE.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr