Zamjenik Ljubić na početnoj konferenciji projekta „Želim biti majstor“

Zamjenik župana Ratimir Ljubić prisustvovao je početnoj konferenciji projekta Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije „Želim biti majstor“, koja je održana u srijedu, 6. lipnja u prostorima Srednje škole „Ivan Seljanec“ u Križevcima.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, vrijednost mu je 696.846,75 kuna, a za provedbu su osigurana bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je poboljšati učinkovitost provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala Koprivničko-križevačke županije povećanjem motivacije nezaposlenih osoba i učenika za upise u programe obrazovanja za deficitarna zanimanja te povećanjem interesa za cjeloživotnim učenjem.

Zamjenik Ljubić u svom je obraćanju okupljenima pohvalio provođenje ovakvih projekata te istaknuo dobru suradnju s Obrtničkom komorom, posebno u području promocije strukovnih zanimanja. Također je kazao kako svaki projekt koji se odnosi na strukovna zanimanja, a posebno deficitarna, mnogo znači jer je situacija na Zavodu za zapošljavanje takva da imamo nezaposlene osobe bez adekvatnih kompetencija i znanja te potrebu za radnicima u gospodarstvu.

Predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić napomenula je kako smo svjedoci da je nedostatak kvalificirane radne snage postao problem i ograničenje za normalno poslovanje, a pogotovo za gospodarski razvitak. Još je dodala kako Obrtnička komora već 20 godina pokušava pružiti razne potpore u domeni strukovnog obrazovanja, kako bi se ono uskladilo s potrebama na tržištu rada.

Ravnateljica srednje škole “Ivan Seljanec” Gordana Juran Ratković izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu, a zatim je voditeljica projekta Jasmina Sinovec predstavila je ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate.

Aktivnosti projekta uključuju: prezentacije deficitarnih obrtničkih zanimanja na Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije te danima otvorenih vrata u tri strukovne škole, prezentacije za učenike u osnovnim školama na području Županije, radionice o cjeloživotnom učenju namijenjene učenicima strukovnih škola i motivacijske radionice za nezaposlene osobe. Partneri u provedbi aktivnosti bit će Srednja škola „Ivan Seljanec“, Strukovna škola Đurđevac, Obrtnička škola Koprivnica, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije i  Obrtničko učilište POUKA, a provedba traje 18 mjeseci.

Konferenciji su prisustvovali i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, viša stručna savjetnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Mihaela Felker, predstavnica Hrvatske obrtničke komore Nevena Kurteš, v.d. predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac, predstavnici PORA-e, ravnatelji strukovnih škola, nezaposlene osobe te drugi suradnici.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: obrtnicka-komora-koprivnica.hr