Zamjenik Sobota dodijelio nagrade najboljim koscima

Sunčano vrijeme i mnoštvo posjetitelja obilježili su tradicionalno natjecanje u ručnoj košnji koje je u nedjelju, 6. svibnja održano na koprivničkom Sajmištu, u sklopu 22. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije.

Vrijedni kosci pokazali su brzinu i preciznost u borbi s bujnom travom, a natjecalo ih se 17 u muškoj te četiri u ženskoj kategoriji. Podršku su im pružili i župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, dok je Udruga Zagoraca Podravine, na čelu s predsjednikom Matom Kuzminskim, priredila pravu zagorsku veselicu s prikazima starih običaja. Uz zagorski doručak s domaćim delicijama, moglo se vidjeti kako se rade štrukli sa sirom, koji su se zatim pekli u stogodišnjoj peći nasred Sajmišta. Veseli članovi Udruge i njihovi gosti pjevali su i plesali, ali i pokazali kako je nekad izgledao rad na polju, odnosno rastepanje, okretanje i sušenje sijena.

Župan je Udruzi zahvalio na dugogodišnjem doprinosu organizaciji Dana travnjaka te ih je pohvalio na svemu što čine za očuvanje kulturne baštine svog kraja, dok je koscima poželio mnogo uspjeha i sreće u natjecanju.

U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojio Dragutin Grobenski, drugo mjesto Zlatko Barešić te treće Milan Mojčec, a priznanja i sponzorske pakete uručio im je zamjenik župana Darko Sobota. U ženskoj konkurenciji kosom je najbolje baratala Barica Forjan, druga je bila Štefica Kemenović, a treća Branka Bukvić.

Ocjenjivačkim povjerenstvo predsjedala je dr.sc. Marcela Andreata-Koren, ostali članovi bili su Vlado Kušec, Zdravko Cveler, Mateja Lončar i Darko Novotni, a sponzorske nagrade osigurali su Koprivničko-križevačka županija, Comet, Syngenta i Basf.

Na natjecanju u ručnoj košnji trave sudjelovali su i Dragutin Lohajner, Marija Ževnar, Siniša Rendulić, Martin Baričević, Branko Gregi, Stjepan Hrženjak, Josip Dolenec, Stjepan Matoničkin, Dragutin Lončarek, Alojz Gašparić, Mato Kuzminski, Slavko Hladika, Josip Prstarić, Boško Blesić i Stjepan Ledinski.

Služba ureda župana