Započeli radovi na energetskoj obnovi škola u Virju i Drnju

U četvrtak, 12. srpnja održana je druga koordinacija sudionika projekata energetske obnove zgrada Osnovne škole Prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje. Nakon sastanka u Županijskoj upravi, krenulo se u obilazak škola, čemu su, uz projektanta Natka Bilića, izvođače radova iz tvrtki GT Jura i Graditeljstvo Vrabelj te ostale suradnike, prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Prošlog su tjedna izvođači uvedeni u poslove od kada su u tijeku i pripremni radovi, a na gradilištima se raspravljalo o obvezama izvođača po pitanju zaštite na radu,  nabavi materijala te ostalim detaljima za daljnje aktivnosti. U obje škole planirane su energetske obnove cjelokupnih ovojnica zgrada, zamjena rasvjete učinkovitijom, obnova kotlovnica i grijaćih tijela kao i korištenje obnovljivih izvora energije preko sunčanih kolektora za zagrijavanje potrošne tople vode.

U Osnovnoj školi u Virju, zamjenika Ljubića i suradnike dočekala je ravnateljica Marica Cik Adaković, koja je izrazila zadovoljstvo početkom radova te još jednom zahvalila svima koji su dali svoj doprinos, dok ih je u Drnju dočekao ravnatelj Ivan Pikivača koji je također zahvalio na podršci.

Nositelj oba projekta energetske obnove je Koprivničko-križevačka županija, energetska obnova škole u Virju ukupno je vrijedna 5.978.512,01 kuna, ona škole u Drnju 2.842.310,87 kuna, a u najvećem su dijelu sufinancirane od Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Županija iz svog proračuna.

Zamjenik Ljubić ravnateljima i drugim suradnicima na projektima poželio je uspješan završetak radova te da učenici i zaposlenici po završetku projekata imaju još ugodnije i ljepše mjesto za rad i učenje.

Cilj energetskih obnova je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. U obje se škole planira u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70%, škola u Virju moći će se certificirati u energetski razred A, iz sadašnjeg D, a Drnje u energetski razred B, iz sadašnjeg F. Ugovorni rok za završetak radova za oba gradilišta je 31. prosinca ove godine.

Služba ureda župana