Započeo projekt „Amazon of Europe Bike Trail“

U austrijskom gradu Lienzu je od 4. do 6. srpnja održana početna konferencija projekta „Amazon of Europe Bike Trail“ u kojemu kao partner sudjeluje Koprivničko-križevačka županija, a cilj mu je uspostava biciklističke rute na području prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji pokriva površinu od milijun hektara i povezuje 700 km navedenih rijeka preko pet zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija).

Konferenciji su u ime županijskog projektnog tima prisustvovali viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek i viša savjetnica Snježana Babok Grgić, koji su uz predstavljanje područja Podravine i Prigorja, sudjelovali su u raspravi o stanju infrastrukture i planiranih ulaganja u cikloturizam na dionici rute koja se odnosi na područje Županije.

Konferencijom je formalno obilježen početak projekta, predstavljeni su njegovi radni paketi, dogovorene su aktivnosti za narednih šest mjeseci te su prezentirani detalji vezani uz financiranje i izvještavanje. Sudionici su također obišli same lokacije turističkih staza uz rijeku Dravu u Austriji te posjetili turističke centre i gospodarske subjekte koji posluju na lokacijama dravske biciklističke staze i Alpe Adria pješačke staze.

Sam projekt započeo je s aktivnostima u lipnju ove godine te će trajati do svibnja 2021., njegova ukupna vrijednost je 3.176.000,00 eura, a proračun Koprivničko-križevačke županije iznosi 170.000,00 eura. Vodeći partner u projektu je Zavod Iskriva iz Slovenije, a partnerski konzorcij čini i 14 partnera te 10 pridruženih partnera iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Italije. Na području Županije planira se razvoj biciklističke staze, uz gradnju i opremanje infrastrukture (odmorišta, bike servisi, info točke, signalizacija), na ruti uz Dravu od Međimurske do Virovitičko-podravske županije.

Služba ureda župana