Završni koncert zimskog ciklusa Škole hrvatskog folklora

U dvorani Domoljub u Koprivnici u petak, 12. siječnja održan je završni koncert zimskog ciklusa škole Hrvatskog folklora, kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a polaznici su pokazali sve što su naučili o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.

Škola je trajala od 3. do 12. siječnja, a polazilo ju je oko 120 plesača, pjevača i svirača tamburaških i tradicijskih instrumenata iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva, primjerice SAD-a, Australije, Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih zemalja. Stručni program Škole prije više od 50 godina osmislio je i postavio uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan, a današnji se program odvija pod stručnim vodstvom Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“.

Glavni organizator Škole je Hrvatska matica iseljenika, a svrha je očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu te među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine. Škola je ponajprije namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta, a njeno pohađanje i polaganje ispita jedan su od kriterija za stjecanje statusa  u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Podršku polaznicima Škole, kao i cijelom projektu, u ime organizatora dali su ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i zamjenik ravnatelja Ivan Tepeš, kao i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Služba ureda župana