Zlatku Tomašiću posthumno dodijeljeno priznanje Junaka Domovinskog rata

U Mramornoj dvorani Guvernerove palače u Rijeci, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91, u suradnji s drugim braniteljskim udrugama, posthumno je dodijelila priznanje Junaka Domovinskog rata Zlatku Tomašiću. Priznanje je primio njegov sin Luka Tomašić koji tom prilikom kazao kako se čovjeka prepoznaje po njegovim djelima te kako je ovo priznanje dobrih djela njegovog oca, kako u ratu, tako i u miru.

Uz predsjednika UHBDR91 Mladena Pavkovića, priznanje je uručio je dr. Štefan Biro, izaslanik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991.

Priznanje Junak Domovinskog rata dosad su dobili: dr. Franjo Tuđman, general Blago Zadro, dr. Ivan Šreter, Josip Jović, Kata Šoljić, Mile Dedaković Jastreb, Marko Babić, ratna bolnica Vukovar na čelu s dr. Bosanac i dr. Jurajom Njavrom, generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Zlatko Tomašić rođen je 1961. godine, od prvog dana u ZNG, a kasnije u HV sudjeluje u stvaranju saniteta HV i MUP-a RH do završetka Domovinskog rata kao načelnik Sanitetske službe OZ Rijeka, kasnije Zbornog područja Gospić (koje je obuhvaćalo Istarsku, Primorsko goransku i Ličko senjsku županiju), koordinator civilnog zdravstva i časnik za vezu za potrebe ZP Gospić i specijalnih postrojba MUP-a te voditelj mobilno kirurško anestezioloških ekipa. Bio je prvi riječki liječnik koji je stupio u ZNG i pridružio se Tigrovima, najprije na bojištu Vukovara, a zatim Hrvatske Kostajnice gdje je zarobljen i prošao teror srpskih logora. Nakon razmjene, umjesto na oporavak, vraća se na ratište Like. Od 1994. bio je član predsjedništva i dopredsjednik UHDDR-a grada Rijeke te pročelnik Povjerenstva za  i socijalnu skrb u toj udruzi, a od 1998. i njezin predsjednik, a zatim i predsjednik Zajednice UHDDR-a Primorsko goranske županije. Nakon rata vraća se svom pozivu dječjeg kirurga i humanitarnom radu. Od 2004. do smrti bio je predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije te član vijeća Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., kao i povjerenik za Primorsko goransku županiju. Također, bio je i predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak za Primorsko goransku županiju.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: hrvatskonebo.com