Župan i predsjednica Kovačić uručili majstorske diplome

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije u četvrtak, 5. srpnja, župan Darko Koren i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić uručili su majstorske diplome za 35 kandidata koji su majstorski ispit položili u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije u rokovima rujan i prosinac 2017. godine te veljača i svibanj 2018. godine.

U ovim ispitnim rokovima kandidati su polagali majstorski ispit za zanimanja: automehaničar, elektromehaničar, frizer, kuhar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, pekar, strojobravar, bravar, pediker, elektroinstalater, fasader, staklar, vodoinstalater, vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije, zidar i soboslikar-ličilac.

Prijem same dodjele diploma, župan je održao i prijem za koprivničkog obrtnika Ivu Matića koji je dobitnik visokog priznanja Hrvatske obrtničke komore – plakete „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem. Matić je registrirao autolimarski i autolakirerski obrt 1998. godine i od samih početaka je aktivan u komorskom sustavu, a trenutno je član Komisije za provođenje majstorskih ispita u županijskog Obrtničkoj komori te član Suda časti Hrvatske obrtničke komore.

Napomenuvši kako je lijepo vidjeti mlade ljude na početku poslovnog puta, župan je dodao: „Posebno nas veseli što je s nama na svečanosti Ivo Matić, koji na svom primjeru mladim generacijama pokazuje kakav put treba slijediti. Zadovoljstvo nam je što zajedno možemo proslaviti njegovo priznanje te mu zahvaljujem na svemu što čini za županijsko obrtništvo, uz važan preduvjet uspjeha – a to je ljubav prema poslu. Želim mu mnogo uspjeha i sreće u daljnjem radu, kao i svima koji su danas dobili diplome i okreću važu stranicu u svom životu.“

Župan je još kazao kako svaka nova generacija majstora donosi novi zamašnjak županijskom gospodarstvu, a svaki novi poduzetnik i obrtnik dodanu vrijednost.

Kroz našu Obrtničku komoru, od 1997. godine do danas, ispite je položilo preko 500 kandidata koji su tako ostvarili najviši stupanj strukovnog obrazovanja i stekli preduvjete za otvaranje svojih obrta. Zahvaljujem Komori i svim njezinim zaposlenicima koji su kičma sustava obrtništva u Županiji te pohvaljujem napore i trud koji ulažu u svoj posao.

Predsjednica Kovačić također je uputila čestitke majstorima te zahvalila županu i suradnicima što su uveličali ovaj važan događaj za Komoru.

Danas slavimo diplome 35 majstora i želimo da ih što više otvori svoje obrte i okuša se u poduzetništvu, no isto tako želimo da stečena znanja i vještine prenesu učenicima strukovnih škola i  tako pomognu smanjiti nedostatak kvalificirane radne snage. Iako ste najviše obrazovno priznanje, nemojte nikad prestati učiti jer je cjeloživotnog učenje nužno za uspješno obavljanje posla. Pozivamo vas da pratite nove trendove, a mi u Komori i učilištu POUKA na raspolaganju smo vam za sve potrebno.“, istaknula je predsjednica Kovačić te posebno upustila čestitke Ivi Matiću, kojeg je za dobiveno priznanje predložila Komora.

Zahvalivši Županiji i Komori na podršci, Matić je poručio mladim majstorima da se pripreme na puno rada ako žele krenuti u vlastiti posao, kao i da onda uspjeh neće izostati.

Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti (NN 88/02). Ispit se polaže pred komisijom koju imenuje Hrvatska obrtnička komora, a od kandidata se traži vrhunsko znanje i praktične vještine u struci. U razdoblju od 1997. do 2018. godine u županijskoj Obrtničkoj komori, majstorski ispit prijavilo je 584 kandidata, a položilo njih 504.

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, ravnateljica Obrtničkog učilišta POUKA Jasmina Sinovec, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić te ostali suradnici.

Služba ureda župana