Župan i zamjenici uručili priznanja sudionicima „Vuzmene košarice“

Župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev u četvrtak, 29. ožujka održali su prijem za sudionike „Vuzmene košarice“.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev zahvalila je vrijednim vrtićarcima i školarcima na trudu koji su uložili u izradu svojih predivnih pisanica, kao i njihovim odgajateljicama, učiteljima, ravnateljima i nastavnicima, dodavši: „Hvala vam svima što nam već devetu godinu zaredom pomažete u očuvanju ove tradicije, kako u smislu običaja oslikavanja jaja, tako i u smislu korištenja već pomalo zaboravljenih tehnika koje ovdje imamo priliku vidjeti. Možemo s ponosom reći kako je projekt sve uspješniji, a veselimo se i jubilarnoj desetoj „Vuzmenoj košarici“ sljedeće godine.

Uz čestitke djeci na kreativnosti i vještinama koje su pokazali, župan je naglasio kako je „Vuzmena košarica“ dio šireg projekta „Pisanica od srca“, koji je posvećen očuvanju našeg tradicijskog bogatstva.

Kroz čuvanje dobrih, starih običaja, čuvamo vrijednosti koje čine jedan narod, a prijenos tih običaja i znanja na naše najmlađe važna je misija, stoga prije svega zahvaljujem odraslima što su posvećeni toj zadaći. Veselimo se vidjeti košarice i pisanice koje ste nam pripremili te se nadamo kako ćemo još mnogo godina održavati ovu lijepu tradiciju, naravno, u što većem broju.“, dodao je župan, ujedno uputivši svima čestitke povodom blagdana Uskrsa.

Župan je također zahvalio i predsjednici Povjerenstva za odabir najljepših pisanica Mariji Mesarić iz Muzeja grada Koprivnice, koja nije imala nimalo lagan zadatak. Izrazivši zadovoljstvo što među oslikanim pisanica ima dosta zahtjevnih tradicijskih tehnika, predsjednica Mesarić istaknula je kako je očuvanje naših nematerijalnih kulturnih dobara moguće jedino na ovaj način, suradnjom sa školama i vrtićima, odnosno prenošenjem kulturne baštine na nove generacije.

Ove je godine sudjelovala 21 skupina škola i vrtića, a maštovite su pisanice imale i svoju humanitarnu svrhu. Naime, njihovom prodajom prikupljeno je 7300 kuna koje će se donirati Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama „Latice“, u čije je ime mališanima, Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici zahvalila predsjednica Udruge Nevenka Fuchs.

Župan i zamjenici zatim su uručili zahvalnice svim sudionicima „Vuzmene košarice“ te priznanja najboljima među školama i vrtićima. Najbolji u kategoriji vrtića bio je Dječji vrtić „Pčelica“ iz Molvi, drugo mjesto pripalo je Dječjem vrtiću „Košutica“ iz Ferdinandovca, a treće Dječjem vrtiću „Bregunica“ iz Novog Virja.

U kategoriji osnovnih škola, prvo je mjesto osvojila Osnovna škola Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec, drugo mjesto Osnovna škola Kalnik, a treća je bila Osnovna škola Braće Radić Koprivnica.

Cijelu galeriju slika možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana