Župan na proslavi 15. obljetnice Hrvatske zajednice županija

Hrvatska zajednica županija svečanim je programom u petak, 18. svibnja u nekadašnjem Županijskom domu Hrvatskoga sabora proslavila 15. obljetnicu osnutka i uspješnog djelovanja. Na proslavi su se okupili brojni ministri, župani i ostali predstavnici lokalne i regionalne vlasti, na čelu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a u ime Koprivničko-križevačke županije programu je prisustvovao župan Darko Koren sa suradnicima.

Kao što je istaknuo na svečanosti, cilj Zajednice je promicanje interesa lokalne i regionalne samouprave, s time da su članovi sve hrvatske županije i Grad Zagreb. Župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk poručio je: „Drago mi je što mogu reći da je u našem Izvršnom odboru zastupljeno čak devet političkih opcija. Bez obzira na to, razgovaramo, dogovaramo se, dolazimo do zajedničkih stavova, odluke unutar Izvršnog odbora donosimo jednoglasno i vjerujem da je to ključ našeg uspjeha.“

Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta – Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabilnosti političkog sustava. U svojih 15 godina djelovanja educirala je više od 40 posto županijskih službenika, potaknula potpisivanje više od  deset sporazuma o suradnji županija i poljskih vojvodstava te dostavila stotinjak mišljenja na zakone koja se direktno odnose na poboljšanje uvjeta života u lokalnim sredinama.

Simboliku održavanja svečane obljetnice u Županijskome domu prepoznala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula je županijski sustav „dovoljno ojačao da postane nositelj regionalnoga razvoja što je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske održavanjem sastanaka s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave“. Predsjednica smatra kako bi po uzoru na poljski model, „županije trebale preuzeti poslove od državne uprave koje mogu i znaju obavljati brže i efikasnije, osobito kada se govori o povlačenju sredstava iz EU fondova“. Predsjednica je dala svoju podršku i procesima decentralizacije jer smatra kako će ona omogućiti razvoj demokracije boljom disperzijom političke odgovornosti.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kazao je kako je „rasprava o ključnim pitanjima od interesa za položaj jedinica lokalne i područne samouprave važna za bolju, kvalitetniju i učinkovitiju realizaciju samog procesa daljnje decentralizacije“, naglasivši kako je Vlada odredila kao „jedan od najvažnijih ciljeva osnaživanje suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom te regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet  održivog i sveobuhvatnog razvoja Hrvatske“.

Panel „Županije 2030.“ okupio je dosadašnje predsjednike Zajednice koji su dali svoje viđenje prošlosti, ali i budućnosti lokalne i regionalne demokracije koja ove godine obilježava svoju 25. obljetnicu postojanja. Na panelu su sudjelovali prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Pauk. Sudionici panela složili su se kako je regionalna samouprava više puta dokazala da poslove koje preuzima od države može obavljati bolje i efikasnije, što je i glavna zadaća spone između građana i izvršne vlasti.

Ministar Tolušić istaknuo je kako su županije kreatori razvoja svoga područja i trebaju iskoristiti sve mogućnosti koje su im pružene, dok je ministar uprave Lovro Kuščević govorio o Nacionalnom planu reformi za 2018 . godinu, ističući kako je jedna od mjera u ovom reformskom području utvrđivanje modela funkcionalne i fiskalne decentralizacije, čiji je krajnji cilj poboljšanje funkcionalne raspodjele nadležnosti i učinkovitosti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ovom je prilikom najavio strukturne promjene kojima će doći do spuštanja dijela poslova ureda državne uprave na županijske razine.

Uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova također je važna pretpostavka gospodarske konkurentnosti županija, a prema posljednjem istraživanju Instituta za javne financije, upravo su županije povukle najviše novaca među jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Bez obzira na to, uspješnost povlačenja mora biti veća, a ključno je da strateški ciljevi razvoja županija budu usklađeni s Europskom kohezijskom politikom za koju je najvažnije da prepoznaje specifičnosti regija kojima je novac namijenjen. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac naglasila je kako je poučena iskustvima s terena iz cijele Hrvatske izrazito svjesna važnosti kontinuirane komunikacije s građanima i lokalnom sredinom. Na sastancima župana i regionalnih koordinatora s Ministarstvom jasno je definirana uloga regionalnih koordinatora s ciljem jednakog postupanja i pojednostavljenom tijeku financijskih sredstava usmjerenih u projekte na lokalnoj i regionalnoj razini, što će omogućiti da oni u sljedećoj financijskoj perspektivi preuzmu dio upravljanja u programiranju operativnih programa.

Skup je završio dodjelom statusa „Županija – prijatelj djece“, a prve županije koje su dobile taj status su Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija. Plakete je županima Željku Kolaru i Zlatku Komadini uručila dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Hrvatska zajednica županija i www.sbplus.hr