Župan na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Rasinja

Izložbom vina Udruge vinogradara i voćara „Grozdek“, devetom po redu, započeo je ovogodišnji program proslave Dana Općine Rasinja, a prijavilo se ukupno 57 uzoraka vina. Među njima je dodijeljeno 17 zlatnih, 32 srebrna i 3 brončanih grozdeka te 3 priznanja, dok su dva uzorka vina eliminirana, a šampion izložbe bio je Milivoj Šifkorn s vinom Graševina.

U sklopu proslave Dana Općine, u Centru za kulturu, tradiciju i edukaciju otvorena je i izložba likovnih radova pod nazivom „Kreativna čarolija“. Organizator je bila udruga „Podravska gruda“, a predstavljeno je sedam autora koji su izradili djela raznolikih motiva i umjetničkih tehnika.

Tradicionalno je 1. svibnja održano i predstavljanje udruga koje djeluju na području Općine, uz druženje i gastronomsku ponudu, a po prvi put se ocjenjivao grah i gulaš. Prvo mjesto u spremanju graha pripalo je VZO Rasinja, drugo mjesto osvojila je ekipa NK Sabarija Subotica Podravska, treće mjesto Udruga vinogradara i vinara Soviljnjak Rasinja te četvrto mjesto ekipa Umirovljenika matica općina Rasinja. Prvo mjesto za gulaš od divljači pripalo je LU “Vepar” Rasinja, drugo mjesto osvojila je ekipa LU “Vepar” iz Velikog Poganca, a treće mjesto ekipa LU “Zec” Kuzminec.

Središnji događaj obilježavanja Dana Općine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja je održana u četvrtak, 3. svibnja, a prisustvovali su joj župan Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Uputivši čestitke mještanima, župan je kazao kako ga uz Rasinju veže mnogo lijepih trenutaka te poručio: „U svim našim općinama, pa tako i u Rasinji, može se vidjeti napredak u razvoju, a ono što je specifično za ovaj kraj je velika površina, kao i velik broj naselja, što iziskuje povećana ulaganja u infrastrukturu. Zahvaljujem vodstvu Općine na brizi za standard građana, u čemu imate podršku i pomoć Koprivničko-križevačke županije, a posebno je važno da i nadalje imamo ovako izuzetno kvalitetnu komunikaciju i suradnju. Čestitam vam na svim uspjesima i ostvarenim projektima te vam želim mnogo sreće u daljnjem radu.“

Sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Zvonimir Fajfarić, dok se načelnik Općine Danimir Kolman osvrnuo na najvažnije aktivnosti u proteklih godinu dana. Kao najveću i najznačajniju investiciju izdvojio je radove na vodovodnoj mreži, što će doprinijeti tome da više stanovnika ima pristup pitkoj vodi, a također je dodao kako su uspjeli urediti dio potoka Gliboki, što im je stvaralo probleme tijekom poplava. Načelnik je zahvalio Županiji na suradnji i podršci, dodavši kako će Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave omogućiti veće općinske prihode, što će biti utrošeno na nove projekte, a u narednom razdoblju planira se uređenje Doma te izgradnja pješačko-biciklističke staze.

Prigodnim su se govorima obratili i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborska zastupnica Božica Makar te načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj. Na svečanoj sjednici dodijeljene su i zlatne plakete i to Miroslavu Grubiću, Udruzi mladih Subotica Podravska, Alenki Tenčić, Dragutinu Baneku, tvrtki „Šimunić promet“ d.o.o. i Tomislavu Mikulinjaku.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je zbor Udruge umirovljenika Matica pod vodstvom Ane Pleskalt te osnovnoškolci, a u poslijepodnevnim satima u Cvetkovcu je na rasporedu utakmica nogometnih klubova Tehničar i Sračinec.

Sjednici su još prisustvovali predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, saborski zastupnici, načelnici općina, predstavnici institucija te brojni mještani.

Služba ureda župana