Župan održao prijem za ravnateljicu koprivničke Knjižnice Dijanu Sabolović-Krajina

Povodom dodjele nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice za doprinos radu i razvoju hrvatskog knjižničarstva, župan Darko Koren u srijedu, 21. ožujka u prostorima Županijske uprave održao je prijem za ravnateljicu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Dijanu Sabolović-Krajina. Prijemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice županijskih upravnih tijela.

Ravnateljici Sabolović-Krajina, koja je ujedno i knjižničarska savjetnica, nagrada je dodijeljena na svečanom obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice i to, kako stoji u obrazloženju, za njezin dugogodišnji rad na razvoju knjižničarstva i edukaciji knjižničarske zajednice.

Uputivši ravnateljici čestitke na još jednom značajnom priznanju koje je stiglo u koprivničku Knjižnicu, župan je naglasio kako je „nagrada potvrda njezinog kvalitetnog i kontinuiranog rada na razvoju knjižničarstva u Koprivnici i Županiji, što je prepoznato i na državnoj razini“. Ujedno je naglasio odličnu suradnju s Knjižnicom, prvenstveno u smislu osiguravanja usluge Bibliobusa kojim je knjižničarskim uslugama pokriveno područje cijele Županije. Uz Grad Zagreb, jedina smo županija u Hrvatskoj koja kroz koprivnički i križevački Bibliobus  obilazi sve općine na svom području, a uključeno je čak dvije i pol tisuće korisnika. Obzirom da brojna mjesta nemaju općinske knjižnice, ta je usluga prvenstveno od koristi najmlađima u smislu poticanja čitalačkih navika i ljubavi prema knjizi.

Ravnateljica je Županiji zahvalila na podršci kako Knjižnici, tako i razvoju čitalačke kulture u zajednici, osvrnuvši se na nove izazove i uloge koje narodne knjižnice imaju u suvremenom društvu. Uz otvorena vrata svim dobnim skupinama, jedna od tih uloga je i edukacija te prijenos znanja, što se ostvaruje kroz brojne programe koje koprivnička Knjižnica provodi, a u naredno razbolje planiraju se uključiti i u promociju robotike. Naravno, za brojne tekuće i planirane aktivnosti važan je i adekvatan prostor, što Knjižnici već duže vrijeme nedostaje, te se nadaju rješenju tog problema kako bi svojim korisnicima mogli pružiti sve što zaslužuju.

Iako je u posljednjih desetak godina Knjižnica dobila niz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih priznanja, ravnateljica je izrazila ponos zbog nove nagrade, dodavši kako je u nju utkana suradnja i pomoć njezinih zaposlenika, drugih institucija i udruga te kako će biti dodatna motivacija za daljnji predan rad.

Dijana Sabolović-Krajina dužnost ravnateljice koprivničke Knjižnice obnaša od 1995. godine, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je doktorat iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti s temom „Narodna knjižnica kao središte lokalne zajednice u suvremenom društvu“ te je autorica pedesetak stručnih i znanstvenih radova. Sudionica je brojnih domaćih i međunarodnih stručnih skupova, a studijske je boravke imala u Danskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj i Njemačkoj. Koprivničku Knjižnicu uključila je u u niz međunarodnih programa, a među nagradama vrijedi još izdvojiti Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi Republike Hrvatske i Kukuljevićevu povelju za izniman doprinos u hrvatskome knjižničarstvu.

Služba ureda župana