Župan otvorio izložbu na Danima Eugena Buktenice

Prošlog su vikenda na otoku Šolti održani tradicionalni Dani Eugena Buktenice, četverodnevna manifestacija u organizaciji Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko u suradnji s Kulturno-informativnim centrom Općine Šolta. Događanju je prisustvovao i župan Darko Koren, koji je otvorio izložbu u sklopu manifestacije, a sudjelovali su i predstavnici Udruge hlebinskih slikara i kipara naive na čelu s predsjednikom Zlatkom Kolarekom te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski.

Naime, članovi Likovne udruge Eugena Buktenice Đenko prisustvovali su 5. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji „Alpe Adria srce naive“ koja je nedavno održana u Hlebinama u domaćinstvu Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, a u prijateljstvu ih je spojila ljubav prema naivnoj umjetnosti. Nastavivši odličnu suradnju iz prošle godine, kada su slikari dalmatinske naive zajedno sa svojim prijateljima iz Hlebina po prvi put u povijesti hrvatskog naivnog slikarstva zajedno stvarali, i ove su godine udružili svoje kistove te otvorili novo poglavlje u promociji ove umjetnosti i daljnjem povezivanju dviju različitih, a opet bliskih regija.

Kao što su poručili organizatori, Eugen Buktenica bio je začetnik dalmatinske naive, a još za života pokrenuo je na rodnom otoku likovnu koloniju, potičući edukaciju mlađih naraštaja u duhu naive. Općina Šolta nastavila je s likovnim kolonijama Eugenu u čast, gdje vrijedi istaknuti doprinos njegovog nećaka Vicka Buktenice koji je nastavio njegov rad i izgradio Spomen dom i Galeriju 2007. godine. Time je Šolta dobila jedinstveno obilježje izvorne kulturno-umjetničke baštine, pozicioniravši se ka centar dalmatinske naive. U sklopu Likovne udruge održavaju se brojne radionice, izložbe, kolonije i humanitarne aktivnosti.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: otoci.eu