Župan posjetio radionicu tradicijske izrade pisanica u Podravskim Sesvetama

Turistička zajednica područja Dravski Peski, Josip Cugovčan, HFD „Sesvečice“ i Općina Podravske Sesvete u subotu, 7. travnja organizirali su radionicu tradicijske izrade pisanica u Podravskim Sesvetama koju je posjetio i župan Darko Koren te predstavnici županijske Turističke zajednice.

Tradicijsku izradu pisanica Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je nematerijalnim kulturnim dobrom, a svoju prepoznatljivost i stoljetnu tradiciju gaji u Podravskim Sesvetama. To je jedino mjesto u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje se pisanice izrađuju u četiri boje, pravim pčelinjim voskom. Prepoznatljive boje sesvečke pisanice su bijela, crna, žuta i crvena, a izrađuju se batik tehnikom što znači močenje u bojama te izrada željenog ornamenta pčelinjim voskom po obojanoj ljusci jajeta.

Kao što su naveli organizatori, cilj radionice bio je očuvanje ove najstarije tehnike izrade pisanica te da se kroz druženja s umjetnicima iz drugih krajeva Hrvatske promovira tradicijska baština koja će na ovaj način i dalje živjeti.

Radionica je održana na Etno imanju Josipa Cugovčana, a u sklopu nje organizirane su i likovna te kiparska kolonija, kao i bogat kulturno umjetnički program.

Služba ureda župana