Župan upriličio prijem za vatrogasce povodom blagdana svetog Florijana

U povodu Dana hrvatskih vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana, župan Darko Koren sa suradnicima u petak, 4. svibnja održali su prijem za predstavnike Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, javnih vatrogasnih postrojbi i vatrogasnih zajednica s područja Županije.

Uz čestitke na požrtvovnosti, zalaganju i profesionalnosti, župan je kazao kako je ponosan što je Koprivničko-križevačka županija najvatrogasnija u državi, što ima svoju pozadinu u tradiciji i brizi za taj sustav.

Zahvaljujem svima koji uspješno vode i predstavljaju našu Vatrogasnu zajednicu na kvalitetnom odnosu i izuzetnoj suradnji. Unatrag nekoliko godina, tijekom velikih poplava i migrantske krize, imali smo priliku vidjeti koliko važno ulaganje u vatrogasni sustav, koji je temeljna snaga koja može odgovoriti na najzahtjevnije izazove. I nadalje ćemo brinuti o našim vatrogascima i njihovoj opremi koliko god nam to mogućnosti budu dopuštale te im želim uspješno djelovanje i što manje intervencija.“, dodao je župan.

Župan je ujedno uputio čestitke Ivanu Pečariću koji je svojim zaslugama u vatrogastvu zavrijedio Povelju Mirka Kolarića za životno djelo koju je primio od Hrvatske vatrogasne zajednice.

Predsjednik županije Vatrogasne zajednice Goran Matoničkin zahvalio je Županiji na svemu što čini za vatrogasni sektor, a posebno u dijelu kontinuiranog financiranja opreme. Pri tome je spomenuo izvanredne dislokacije na priobalju u kojima su sudjelovali koprivničko-križevački vatrogasci te je poručio kako su spremni na nadolazeću požarnu sezonu.

Glavni zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan istaknuo je kako je u prošlog godini bilo 552 vatrogasna događanja, što je za 140 manje nego 2016. godine, a u porastu su bili požari otvorenog prostora, kao i požari dimnjaka. Također je spomenuo i sudjelovanje u 163 događanja dobrovoljne vatrogasne strukture s 964 vatrogasaca te kazao: „Dobrovoljna struktura ne može djelovati brz profesionalne, kao i obratno, te zahvaljujem svim vatrogascima na izuzetnoj suradnji i zajedničkim intervencijama.

Zapovjednik Habijan dodao je kako su prošle godine imali dva velika požara otvorenog prostora, u općinama Rasinja i Drnje, a tijekom prva četiri mjeseca ove godine bilježe 146 vatrogasnih događanja. Što se tiče osposobljavanja, dosad je osposobljeno 184 vatrogasaca u različitim zvanjima, dok je 120 vatrogasaca završilo obuku za rad s opremom za zaštitu dišnih organa.

Što se tiče planova za naredno razdoblje, predstoji nam formiranje županijskog Vatrogasnog operativnog centra koji će biti smješten u prostoru Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice. Obzirom da je svibanj mjesec zaštite od požara, planiramo upoznati djecu iz vrtića s našom opremom, kao i proslavu nekoliko važnih obljetnica, a 26. ćemo sudjelovati na Susretu hrvatske i slovenske vatrogasne mladeži u Sloveniji. Na rasporedu je i hodočašće u Mariju Bistricu, kup natjecanje u Podravskim Sesvetama, kao i kup natjecanje Hrvatske vatrogasne zajednice memorijal „Stjepan Paša“ na kojemu je domaćin Vatrogasna zajednica Grada Koprivnice i DVD Koprivnica, a održat će se 27. svibnja.“, pojasnio je zapovjednik Habijan, dodavši kako će se u četvrtak, 10. svibnja, sukladno, zakonskim obvezama, u Županijskoj upravi održati vatrogasna vježba.

Prijemu su prisustvovali i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca Ivan Matosović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice Marijan Kicivoj, v.d. ravnatelj-zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Đurđevca Matija Markešić, zamjenik predsjednika županijske Vatrogasne zajednice Vladimir Piškor, tajnica županijske Vatrogasne zajednice Mirjana Futač te predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice Ivan Golubić.

Služba ureda župana