Županija podržala međunarodni susret veteranskih udruga

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Ogranak Koprivnica u subotu, 23. lipnja ugostila je izaslanstva ratnih veterana “Območno združenje veteranov vojne za Sloveniju” iz Ormoža, Slovenije te izaslanstva “69. Harckocsi Ezred Nyugdijas és Baráti kör” iz Nagyatada, Mađarske.

Susret je započeo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, gdje su uz izaslanstva veterana triju država, u ime Koprivničko-križevačke županije počast odali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik županijskog Odbora za branitelje Siniša Pavlović te ostale braniteljske udruge. Policijski dušebrižnik, velečasni kapelan Ozren Bizek održao je i zajedničku molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Svečana sjednica veteranskih izaslanstava održana je u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, gdje su se prigodnim riječima obratili predsjednik županijske Podružnice UDVDR RH Siniša Pavlović i predsjednik Ogranka Koprivnica Zvonimir Prepelić, dok je zamjenik Ljubić uputio čestitke na inicijativi međunarodne veteranske suradnje.

Zatim se pristupilo se svečanom potpisivanju „Povelje o suradnji i prijateljstvu“ koju su potpisali ispred slovenske veteranske udruge predsjednik Miran Fišer, ispred mađarske veteranske udruge Ferenc Hortobagy, a ispred domaćina, predsjednik Ogranka Koprivnica Zvonimir Prepelić. Predsjednik Podružnice Siniša Pavlović uručio je kao uspomenu na ovaj značajan događaj predsjednicima udruga iz Slovenije i Mađarske prigodne spomen-zahvale koje će krasiti prostorije njihovih udruga.

U ime Grada Koprivnice, okupljene je pozdravio predsjednik koprivničkog Odbora za branitelje Ivica Jurenec, a nakon svečanog djela potpisivanja Povelje, zamjenik Ljubić veteranima je održao prezentaciju u kojoj je predstavio Koprivničko-križevačku županiju, sa svim njezinim znamenitostima i ljepotama. Prezentaciju je održao i doktor povijesti Đuro Škvorc, u suradnji s dugogodišnjim vojnim izaslanikom Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj brigadirom Darkom Kerešom.

Po završetku prezentacija, domaćini su za goste organizirali razgledavanje koprivničkog Gradskog muzeja, a posebno stalne muzejske postave „Koprivnica u Domovinskom ratu“ koja se veterane posebno dojmila jer su dobili priliku vidjeti originalne fotografije, kao i brojne predmete iz Domovinskog rata. Druženje je nastavljeno zajedničkim ručkom na kojemu su izaslanstva udruga dogovorila buduću suradnju.

Međunarodni susret ratnih veterana realiziran je u sklopu projekta „Međunarodna veteranska suradnja Koprivnica 2018.“, koji provodi županijska Podružnica UDVDR RH, uz pomoć i sufinanciranje Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: facebook UDVDR RH – Podružnica Koprivničko-križevačke županije