Županijska Udruga orača održala izvanrednu godišnju skupštinu

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 8. veljače održana je izvanredna godišnja skupština Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, kojoj je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Pročelnik Štimac naglasio je kako je Županija uvijek davala podršku radu Udruge i provođenju natjecanja u oranju, prvenstveno kroz nabavu natjecateljskih plugova ravnjaka i premetnjaka.

Nakon uvodnog izlaganja o radu udruge, predsjednik Darko Novotni istaknuo je kako su glavni ciljevi udruge promicanje i popularizacija natjecanja u oranju u općinama, gradovima i županijama te na državnoj i svjetskoj razini, kao i edukacija članova i poljoprivrednika glede natjecateljskog oranja i obrade tla. U te svrhe Udruga organizira i izvodi sve tehničke pripreme glede natjecanja orača, educira članove, poljoprivrednike i natjecatelje, vrši pripreme i provodi treninge natjecatelja, daje prijedloge u izradi i nadopuni Pravilnika za natjecanje orača, surađuje s državnim, županijskim i drugim javnim ustanovama i službama, prvenstveno sa Savjetodavnom službom i Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača te izdaje prigodne publikacije sukladno Zakonu.

U oranju se natječe od 2009. godine, u dvije kategorije – plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima, a podsjetimo kako su najbolji županijski orači Saša Višak i Zoran Radiček na 15. državnom natjecanju u oranju u Kupinečkom Kraljevcu osvojili ekipno prvo mjesto, dok je pojedinačno Saša osvojio drugo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, a Zoran treće kategoriji plugova premetnjaka. Također, Saša Višak postigao je odličan rezultat i na 64. svjetskom natjecanju u oranju u Keniji, gdje su se natjecali orači iz 22 zemlje.

Na skupštini je jednoglasno usvojena Odluka o prihvaćanju godišnjeg financijskog izvještaja   za 2017. godinu, a u programu za 2018. godinu planira se  sudjelovanje na 16. Županijskom natjecanju u oranju i opremanje i nadogradnja natjecateljskih plugova, te, ovisno o rezultatima, sudjelovanje na 16. Državnom natjecanju u oranju te 65. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati u Njemačkoj.

Služba ureda župana