22.04.2022.

Orehovečki Erasmus+ tim u Skopju pozvan na prijem u Veleposlanstvo Republike Hrvatske

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


quote desni 3Vi ste privilegirani što imate priliku biti sudionici ovakvih projekata koji šire europske ideje i omogućuju vam upoznavanje drugih kultura”, te je riječi 14. travnja u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju  učenicama OŠ Sveti Petar Orehovec uputila djelatnica veleposlanstva Ana Vučić.

Na prijemu u hrvatskom Veleposlanstvu u Skopju sudjelovalo je pet učenica, članica školskog  Erasmus+ tima. One su u  Skopju  boravile od 11. do 15. travnja na mobilnosti organiziranoj u sklopu projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”. Organizatori mobilnosti u OŠ Sveti Petar Orehovec zbog sigurnosnih razloga uvijek prijavljuju boravak učenika za vrijeme mobilnosti u inozemstvu, a ta je informacija bila povod za poziv na prijem. Tijekom prijema u zgradi Veleposlanstva Vučić je istaknula  i kako školovanje određuje ljude, a učenje kroz projekte daje im širinu i samopouzdanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Da imaju samopouzdanja sudionici ove Erasmus+ mobilnosti pokazali su i na susretu s gradonačelnikom Općine Aerodrom. Timču Muncovskog, mladog gradonačlenika Općine u kojoj se nalazi škola “Lazo Angelovski” domaćin ove mobilnosti, učenici su “izrešetali” brojnim pitanjima o njegovom gradonačelnikom poslu i odnosu prema medijma. Mediji i aktivno građnstvo glavne su teme ovog Erasmus+ projekta u kojem uz učenike iz Svetog Petra Orehovcu, sudjeluju i učenici iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Zato su  glavne aktvinosti na mobilnosti bile radionice kojima se nastoji dodatno uvećati medijska pismenost učenika.

Domaćini iz škole “Lazo Angelovski”, najveće škole u Skopju i Sjevernoj Makedoniji koju pohađa više od 1500 učenika, potrudili su se biti dobri domaćini unatoč tome što je kod njih započeo štrajk učitelja. Povod štrajku su male plaće. Plaće njihovih učitelja su oko 400 eura, a tek pred mirovinu dosegnu do 500 eura. 

 

Stojanka Lesički OŠ Sveti Petar Orehovec 


 

Pročitano 957 puta