08.06.2022.

Održana 19. Županijska smotra malih vokalnih sastava i 23. Županijska smotra pjevačkih zborova

IMG 88436eb7343a4526046e32a5dc49c7fc VU organizaciji Županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga i pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, u nedjelju 05. lipnja u Domu kulture u Đurđevcu, održana je 23. Županijska smotra pjevačkih zborova i 19. Županijska smotra malih vokalnih sastava. Domaćini smotre bile su članice ŽVS-a „Đurđevčice“ KUD-a „Petar Preradović“ iz Đurđevca, a u programu je sudjelovalo 107 pjevača iz sedam Udruga.

Prisutnima se uvodno obratila predsjednica ZKUU, Nada Šešić, a Smotru je otvorio gradonačelnik grada Đurđevca, Hrvoje Janči. U natjecateljskom dijelu programa u kategoriji zborova sudjelovao je HPD „Kalnik“ iz Križevaca dok se šest malih vokalnih sastava predstavilo u tri kategorije.

U kategoriji mali folklorni sastav sudjelovali su članovi mješovitog vokalnog sastava KUD-a „Stari graničar“ iz Cirkvene , ŽVS „ Rudarice“ KUD-a „Rudar“ iz Glogovca i ŽVS Folklornog ansambla Koprivnica.
U kategoriji izvorna pučka glazba zadani program izveli su ženski i muški pjevački sastav KUD –a „Prigorje“ Križevci dok su se za kategoriju suvremenog višeglasja prijavni članovi Uduge „Olala“ iz Koprivnice. U kategoriji pjevačkih zborova sudjelovali su članovi HPD-a „Kalnik“ Križevci.

Odlukom selektora Hrvatskog sabora kulture, Luke Vukšića na 19. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koji će se održati 22. – 23. 10. 2022. u Koprivnici, našu Županiju predstavit će ženski vokalni sastav Folklornog ansambla Koprivnica u kategoriji mali folklorni sastav, a HPD „Kalnik“ Križevci na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova 24. – 25. 9. 2022. u Poreču.

Selektor Vukšić pohvalio je organizatore i domaćine te sve voditelje, dirigente i sudionike. Istaknuo je da je veoma zadovoljan i ugodno iznenađen kvalitetom svih izvedbi, odabirom skladbi te općim dojmom
Cilj susreta zborova i malih vokalnih sastava je prikaz dostignuća i ostvarenja amaterskog pjevanja , razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje amaterskog rada uopće , međusobno upoznavanje te razvijanje i njegovanje tradicionalnog oblika pjevanja u manjem sastavu. Stoga je veoma značajna selekcija u okviru županijskih smotri kojom najbolji izbore nastup na festivalu od nacionalne važnosti.

Izvor: Županijska zajednica kulturno-umjetničkih udruga


Služba ureda župana


Pročitano 549 puta