19.09.2022.

Orehovečki učenici i njihovi Erasmus gosti u Zagrebu izveli flash mob o zamkama interneta

FMC 30 la


Učenici iz Finske, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske bili su prošli tjedan (12. - 16. 9. 2022.) gosti učenika OŠ Sveti Petar Orehovec u sklopu Erasmus+ projekta S.O.S. - “Uvećajmo sigurnost učenika na interentu”. Tema mobilnosti bio je phishing pa su učenici na radionicama učili o različitim vrstama phishinga  te o tome kako se zaštiti od  ovakvih napada koje zlonamjerni korisnici provode putem lažiranih poruka elektroničke pošte i lažiranih Web stranica.

Radionicu o phishingu održao je Jakov Kiš,  stručnjak iz CERT-a, nacionalnog tijela za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj. Studentice komunikologije  Ivana Tomić i Sara Bojić vodile su radionicu o digitalnom otisku i poučile učenike što ne smiju činiti na internetu kako ne bi ugrozile svoju sigurnost. Profesor komunikologije Danijel Labaš, govorio je što sve Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu čini u cilju uvećanja medijske pismenosti hrvatskih učenika, roditelja i učitelja kroz  projekt “Djeca medija.

PokloniO2 la


Iako je glavni cilj ove mobilnosti bio upoznati učenike s tehnikama zaštitite od problema na internetu, mobilnost je koncipirana tako da ih upozori i na to da virtualni svijet treba biti samo dio njihovih života te da je sudjelovanje u stvarnom životu također način zaštite od problema povezanih s korištenjem internetu. Zato su na mobilnosti imali prilike sudjelovati u različitim aktivnostima na kojima im nisu potrebni njihovi pametni mobiteli. 

Imali su mogućost savladavati prepreke u adrenalinskom parku, rješavati probleme kako bi izišli iz zaključane sobe Escape rooma. U orehovečkoj školi natjecali su se u skakanju u vrećama, u tračanju s jajetom na žlici, trckanju i igranju s krpenjačom. Natjecanje u starim igrama jako im se svidjelo kao i ples koji su domaćini, u petak nakon večere, pripremili u orehovečkom Vatrogasnom domu.

Ipak najvažnija aktivnost ove mobilnosti koja ih je na nekoliko sati odvojila od njihovih mobitela i omogućila im radost zajedničke igre bio je flash mob. Tema flash moba bile su  zamke koje nam donosi internet.  Uz pomoć Ksenije Rožman, dramske pedagoginje Centra za mlade Ribnjak izveli su ga u Zagrebu na Trbu bana Jelačića, odjeveni  u majice s natpisom Don’t be a fish (Ne budi riba).  Kroz performans koji su uvježbavali svega  4 sata tijekom dva dana, na simboličan način prikazali su kako su nas mobiteli i internet otuđili i kako su rješenje različite aktivnosti u stvarnom životu. Tu su poruku prikazali  glumeći na početku pećinske ljude, da bi na kraju došli do atomskog doba i vremena mobitela  služeći se tek  kamenjem i špagom kao rekvizitima. 

ACP39 LA


Problem sigurnosti na internetu Erasmus+ timovi osvještavali su i pišući priče o krađi identiteta, a za najbolju su, tijekom boravka u orehovečkoj školi,  izabrali priču rumunjskog učenika Gabriela Sandua. Sva događanja na mobilnosti domaćini su dokumentirali kroz dva foto filma dostupna u nastavku na poveznicama Film 1  i Film 2.

Izvor: OŠ Sveti Petar Orehovec

Služba ureda župana


Pročitano 469 puta