27.09.2022.

U Županji održan 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Slika6U Organizaciji Hrvatskog sabora kulture u Županji je održan 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Našu Županiju predstavljali su KUD „Petar Preradović, Đurđevac u kategoriji koreografiranog folklora te KUD „Prigorje“, Križevci u kategoriji izvornog folklora .

Na Susretu je prezentirana tradicijska folklorna baština odabranih skupina iz gotovo cijele Hrvatske te gostiju iz Bosne i Hercegovine. Nakon dvije COVID godine, smanjenog obujma rada folklornih amatera te održanih online Susreta, iznimno je veselio povratak na pozornicu domaćih i gostujućih folklornih skupina.

Slika5Susretu, koji je ove godine imao revijalni karakter, prethodile su županijske smotre folklora na kojima stručna povjerenstva odabiru najuspješnije skupine.

Cilj Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina je predstavljanje najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera koji djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu (Udruge Hrvata izvan RH), u tekućoj godini u dvije programske kategorije: koreografiranog i izvornog folklora, zatim razvoj publike, razmjena iskustva, vještina i znanja, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskim, plesnim, glazbenim vrijednostima i narodnoj nošnji, društvenom povezivanju te poticanju amaterskog rada uopće.

Na susretu je nastupilo 550 folkloraša i 18 ansambala, a stručno povjerenstvo činili su Ivan Ivančan, Katarina Bušić i Tomislav Habulin.

Izvor: ZKKU KKŽ

Služba ureda župana

 

Pročitano 377 puta