06.10.2022.

Osnovnoj školi „Braća Radić“ pripala dva prva mjesta na 60. Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva

1664798135384


Filmska družina koja djeluje u Osnovnoj školi "Braća Radić" u Koprivnici osvojila je dva prva mjesta na 60. Reviji filmskoga stvaralaštva djece. Školu su tako na Reviji predstavljali Marko Periša i Dora Pakasin, učenici sedmih razreda. Revija se održavala u Malom Lošinju od 29. rujna do 2. listopada 2022. g. Proglašenje pobjednika bilo je u nedjelju.

Na rasporedu su bile brojne aktivnosti poput revijskih projekcija, razgovora s autorima filmskih ostvaraja kao i razgledavanje kulturne i povijesne baštine gradića Malog Lošinja. Mentori su sudjelovali na predstavljanju posebnog izdanja Zapisa. Za sve filmoljupce bila je organizirana večernja poslastica – projekcija dječjih filmova. Slobodno vrijeme provodilo se u šetnji, kupanju i razgledavanju znamenitosti.

Na ovogodišnjoj Reviji prezentirana su 86 filmska naslova nakon selekcijskoga dijela, a među kojima su prošla i uvrštena čak naša tri filma. Riječ je o dva filma u slobodnom stilu pod naslovom Virtualna šetnja školom i Šuma Striborova te o jednom animiranom pod nazivom Hlebine – small village for great stories. Za filmske ostvaraje bili smo pohvaljeni od strane ocjenjivačkoga žirija. Filmovi su pobudili veliki interes prisutnih. Film Virtualna šetnja školom proglašen je najboljim u kategoriji Slobodan stil. Prema riječima žirija film smatraju hvalevrijednim, zanimljivim i privlačnim predstavljanjem školskoga programa za više razrede. Pobjednički ostvaraj pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=Suyno0PIimg&t=310s.

Priprema i snimanje trajalo je nekoliko mjeseci. Sudjelovalo je više od 250 scenografa, kostimografa, statista i glumaca… Izrada scenografije bila je vrlo zahtjevna. Primjerice, samo za izradu sarkofaga trebalo je mjesec dana.

U ocjenjivačkom sudu bili su producentica Vera Robić-Škarica, novinarka Maja Flego i animatorica Petra Zlonoga. Nakon odgledanoga, prema riječima žirija, svatko bi poželio upisati se u tu školu. Pohvaljena su izvrsna scenska i kostimografska rješenja. Film je osvojio dva prva mjesta – jedno prema mišljenju stručnoga ocjenjivačkog suda, a drugo prema mišljenju ocjenjivačkoga suda djece.

Njihovi mentori i usmjerivači u stvaranju filmskih ostvaraja bili su Sanja Pakasin, predmetna učiteljica Likovne kulture, i Slađan Mustač, predmetni učitelj Hrvatskoga jezika.

Svima, koji su na bilo koji način doprinijeli u izradi filma, čestitamo od srca! Trud koji su uložili prepoznat je i zasluženo nagrađen.

Izvor: OŠ Braća Radić

Služba ureda župana

Pročitano 632 puta