14.10.2022.

Učiteljica OŠ Sveti Petar Orehovec bila na job shadowingu u Srbiji

Marina u razredu


Marina Golec, učiteljica u OŠ Sveti Petar Orehovec, krajem rujna je boravila u Osnovnoj školi „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu u Srbiji u sklopu Erasmus+ KA 121 projekta „Rights now!“ ("Prava sada!"), a cilj je bio upoznati metode rada koje primjenjuju u razrednoj nastavi u spomenutoj školi.  

Učiteljica Golec pratila je rad Ljiljane Đurović, učiteljice prvog razreda te administratorice eDnevnika i članice komisije za dobivanje licence za učitelje te  satove Jasminke Marković i Milene Stojanović, također učiteljica prvih razreda.  Marković i Stojanović su učiteljice razrednog odjeljenja u cjelodnevnoj nastavi. Takav način rada podrazumijeva podjelu predmeta i smjena dvaju učiteljica. Poput djece u vrtiću,  učenici cjelodnevnog odjeljenja  okupljaju se  između 7 i 8 sati.  Prvih sat vremena učenici mogu završiti aktivnosti koje nisu stigli prethodni dan,  čitati dječje časopise ili gledati edukativne emisije. Odnos učitelj-učenik i  učenik-učenik u organiziranom slobodnom vremenu učenika daleko je životniji i prisniji te se nastoji graditi na pedagoškom načelu „ŠKOLA – DRUGI DOM“.

Nastava je raspoređena unutar osam sati, ali nije obuhvaćeno samo učenje i usvajanje novog gradiva, nego i igra, odmor i obroci. Nastava počinje u 8 sati jutarnjom gimnastikom, a nastavlja se  vježbanjem, ponavljanjem i utvrđivanjem gradiva. Učiteljice u nastavi koriste lutke zijevalice, štapne lutke, snimljene emisije za nastavu na daljinu, nastavne materijale s interneta, digitalne udžbenike te nastavne listiće. Imaju i izvanučioničku nastavu, a u razred često  dovode i  goste,  ovisno o sadržajima koje obrađuju.

Sve zadaće učenici rješavaju u školi, a zahvaljujući ormarićima kojima je opremljena učionica, torbe i sav pribor učenici nose  samo ponedjeljkom, a kroz tjedan ostaju u školi.  Učionica je opremljena i strunjačama. Osim boravka u učionici, dosta se vremena provodi i na zraku. Učiteljica koja radi u prijepodnevnoj smjeni završava rad s učenicima u 11.30, a nastava traje do 15 sati. Od 15 do 16 sati  opet je  vrijeme za individualizirani rad. Roditelji po djecu dolaze  najkasnije u 16 sati. Za boravak svoje djece u cjelodnevnoj nastavi roditelji ne plaćaju nikakvu nadoknadu već samo cijenu obroka. Škola ima prostrano dvorište, igralište i livadu gdje se učenici igraju pod odmorom ili imaju nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

No, u školi „Momčilo Nastasijević“, samo učenici prvih i drugih razreda mogu birati cjelodnevnu nastavu. U preostalim odjeljenjima je sličan način rada kao i kod nas. Razlika je u tome što učenici u Srbiji imaju pet sati matematike tjedno, a umjesto vjeronauka mogu izabrati građanski odgoj.  Puno pažnje pridaju ekološkoj svijesti učenika, a u tome im pomaže i Dječji ekološki kalendar kojeg je u tiskanoj i digitalnoj verziji  osmislila učiteljica Ljiljana Đurović. Ona također snima i ekološke emisije za TV.

U program edukacije bilo je uvršteno upoznavanje kulture i običaja Srbije. Učiteljica Golec  prisustvovala je dodjeli nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“  te je gledala film „Leto kada sam naučila da letim“. U spomenutom filmu igra i Olga Odanović, glumica nagrađena nagradom Mija Aleksić.  

Domaćini iz škole „Momčilo Nastasijević“ za učiteljicu Golec organizirali su i obilazak kulturnih i odgojno obrazovnih ustanova u Gornjem Milanovcu te posjet kazalištu i 

popodnevne izlete u Čačak, Rudnik i Brđane.  Učiteljica Golec smatra da je ovaj job shadowing bio korisno iskustvo  tijekom kojeg je  sakupila inovativne ideje  za daljnji rad sa svojim učenicima.

Izvor: OŠ Sveti Petar Orehovec

Služba ureda župana

Pročitano 429 puta