14.11.2022.

Održan vokalni seminar tradicijskog pjevanja narodnih pjesama kontinentalne Hrvatske

20221112 160946 002


U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i uz materijalnu potporu  Koprivničko-križevačke županije, u subotu, 12. studenoga  održao se vokalni seminar-  Narodne pjesme  kontinentalne Hrvatske -„Tradicijsko pjevanje i njegova primjena u radu vokalnih ansambala“.

Na seminaru je sudjelovalo  25 polaznika iz devet Udruga:  Vokalni sastav Olala-Koprivnica, Folklorni ansambl Koprivnica, KUD Delovi, KUD „Rudar“-Glogovac, KUD “Zrin” Legrad, DIF Koprivnički Ivanec, KUD “Srce” Koprivnica”, KUD Molve i KU ”Tomislav Franjić” Kalinovac.

Polaznici seminara bili su voditelji i članovi kulturno umjetničkih društava, članova  ZKUU naše Županije.

Osam školskih sati, svi sudionici   bili su veoma motivirani i cjelodnevna radionica tekla je u toploj i opuštajućoj atmosferi .

Seminar je vodila izvrsna Zrinka Posavec, a bio  je koncipiran  od tri dijela,  tematski prilagođen lokalitetu kontinentalne Hrvatske.

20221112 155822


U prvom dijelu  predstavljeno je opsežno predavanje o osnovama vokalne tehnike koju su polaznici odmah i iskustveno imali prilike doživjeti pomoću različitih aktivnosti, kao i klasičnim načinom podučavanja.
U drugom djelu predavanja, učili su pjevati tradicijske napjeve i pri tom morali   koristili sve vještine koje su naučili u prvom djelu.
Treći dio seminara bio je koncipiran kao radionica u kojoj su se svi sudionici predstavili s pjesmom iz svoga mjesta.  Voditeljica Zrinka Posavec objasnila je da se na takav način još bolje mogu obraditi načini učenja tradicijske glazbe. Neposredno kroz rad i pjevanje polaznici su savladali i:  metode imitacije,  osnove priprema za nastup, pripreme ansambla, vrste tradicijskih pjesama, dikciju, intonaciju i interpretaciju.

20221112 102224 002

Jednodnevno, opušteno, veoma zanimljivo i nadasve korisno druženje završilo je vokalnim izvedbama te podjelom potvrda o sudjelovanju.

Izvor: ZKU KKŽ

Služba ureda župana

Pročitano 343 puta