08.12.2022.

Nutricionistica Podravke Helena Tomić-Obrdalj: Roditelji potičite djecu ne preskaču zajutrak i da ne bacaju hranu

Pravilna prehrana djece la


Pozvani ste da se uključite svojim prijedlozima i kvalitetnim receptima i date doprinos kreiranju jelovnika za školsku kuhinju. Želimo suradnju kako bi prehrana u školama bila još zdravija i uravnoteženija te kako bi djeca bacala što manje količine hrane pripremljene u školskim kuhinjama – poručila je roditeljima OŠ Sveti Petar Orehovec na online predavanju  Helena Tomić-Obrdalj, nutricionistica prehrambene tvrtke Podravka i kreatorica jelovnika za našu i ostale školske kuhinje kojima je osnivač Županija.

Nutricionisticu Tomić-Obrdalj pozvali su da održi predavanje kako bi nakon prošlogodišnjih aktivnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Misli održivo“ nastavili edukaciju o neodrživosti bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji.
-Našim jelovnicima nastojimo podići kvalitetu prehranu učenika u nutritivnom i smislu okusa te ih upoznati s novim namirnicama. Želimo promicati pravilne prehrambene navike kako bi se stvorili preduvjeti za pravilan razvoj i rast djece i zdravlje općenito – istaknula je Tomić-Obrdalj. U nastavku je obrazložila da se oni rukovode piramidom zdrave prehrane pri kreiranju jelovnika.

9 od 10 građana Hrvatske konzumira previše soli

Pripremajući jelovnike vode računa i o energetskoj vrijednosti obroka te o načelu da je dozvoljno jesti sve, ali treba paziti da neke namirnice ne budu previše, a druge premalo zastupljene. Osobito bi trebalo paziti da djeca ne konzumiraju previše soli, šećera i masti. – Istraživanja pokazuju da 9 od 10 građana Hrvatske koristi previše soli, a prekomjerne konzumacija soli uzrok je brojnih bolesti. Djeca ne bi smjela konzumirati više od 9 grama soli dnevno – rekla je Tomić-Obrdalj.
Istraživanja su pokazala i da čak 3 5 % djece jednom dnevno ili više puta dnevno konzumira slatkiše, a gazirana pića svaki dan pije 26 % školske djece. Suvišna konzumacija šećera, masti, pržene hrane i općenito nepravilna prehrana uzrok je prekomjerne težine. Čak 26,4 % školske djece u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a pretilo je 11,2 % školske djece. I ti bi podaci trebali zabrinuti roditelje jer donose brojne zdravstvene posljedice.

Glavni problemi la

Nutricionistica Tomić-Obrdalj pozvala je roditelje i da potiču djecu da ne preskaču zajutrak. Uz slabo konzumiranje voća i povrća te pretjeran unos soli i šećera, preskakanje zajutaraka, istaknula je kao jedan od glavnih problema prehrane školske djece. – Preskakanje zajutaraka povezano je s nedostatkom energije i slabom koncentracijom – napomenula je Tomić-Obrdalj.

Istaknula je da je Koprivničko-križevačka županija jedna od rijetkih koja ima na ovakav način organiziranu prehranu te da postoje škole koje i dalje serviraju svojim učenicima samo peciva i sendviče ili čak nemaju školsku kuhinju. Pozvala je roditelje, učitelje, ali i školske kuharice da potiču djecu što i kako treba jesti, a učenike da ne bacaju hranu, osobito prije nego što su je uopće kušali.

Zajutrak al

Preporuke nutricionistice Helene-Tomić Obrdalj u vezi poticanja konzumacije povrća

  • Preporuča se da obitelj zajedno jede da djeca vide kao roditelji jedu povrće
    Kod kuće pripremati različite vrste povrća (kuhano, pirjano, zapečeno…)
    Dati djetetu da proba sirovo povrće i da se uključi u proces kuhanja

Izvor: OŠ Sveti Petar Orehovec

Služba ureda župana

 

Pročitano 495 puta