25.03.2024.

Učenici OŠ Sveti Petar Orehovec bili na Erasmus+ mobilnosti u Španjolskoj

Guru Walk 100324 la


Šest učenica OŠ Sveti Petar Orehovec od 8. - 16. 3. boravilo je u Španjolskoj na Erasmus+ mobilnosti. Prva tri dana provele su u upoznavanju Madrida, a ostatak mobilnosti u Valdepenasu u pokrajini La Mancha. U tom se gradu nalazi škola IES Gregorio Prieto, koja je bila domaćin orehovečkim učenicama te učenicima  iz  partnerskih škola iz Italije, Njemačke i Grčke.  

Erasmus+ projekt koji je omogućio ovu mobilnost zove se "Čitaj da ne ostaneš bez riječi". U fokusu mobilnosti bio je roman "Don Quijote" španjolskog autora Miguela de Cervantesa. Učenici su o neobičnom vitezu čije puno ime sadrži i ime pokrajine La Mancha, učili u njegovu muzeju u gradu Cuidad Realu te u spilji u kojoj se odvijaju dva poglavlja romana. Ta se spilja nalazi u nacionalnom parku  Lagunas De Ruidera, pobratimu naših Plitivca od 2022. godine.  

Kamisibaj 2 2 la

Međutim, o Don Quijoteu učenici su puno doznali i prije mobilnosti  jer su svi sudionici mobilnosti imali zadatak na engleskom jeziku pročitati pojednostavljenu verziju romana "Don Quijote" i pripremiti zvučne preporuke za ovaj roman. U svojim školama pripremili su i ilustracije romana, a u školi španjolskih domaćina izradili su butaje (male pozornice koje se koriste pri pripovijedanju metodom kamišibaja). Butaje su pripremali od recikliranog kartona te su ga zatim kaširali kako bi bili dovoljno stabilni da se u njih mogu smjestiti ilustracije. Predstavnici svake škole ispričali su jedno poglavlje. Svi su nastupi snimljeni te će nakon što se snimka uredi ovaj video kamišibaj pripovijedanja biti jedan od projektnih rezultata.

Uz čitanje književnih tekstova projektom je planirano i čitanje popularno znanstvenih članaka te su na jednoj od radionica učenici čitali i komentirali članke o klimatskim promjenama. Zdravom načinu življenja i ekologiji bila je posvećena i filmska radionica. Na njoj su učenici gledali i komentirali kratke filmove o problemu hrane uzgojene pesticidima i konzumiranja prevelike količine šećera. Šetnja nacionalnim parkom također je imala za cilj potaknuti interes za prirodu i ekologiju, a za šetnje selom Almagro učenici su upoznali tradicionalnu španjolsku arhitekturu. Naime, to je jedno od najljepših španjolskih sela i nalazi se na UNESCO-ovj listi zaštićene kulturne baštine. Posebno očarava drvenim kazalištem iz 16. stoljeća i središnjim trgom. 

Školu IES Gregorio Prieto pohađa više od 1000 učenika. Oni školuju učenike od 12 - 18 godina te imaju puno različitih zanimanja. Između ostalih i smjer za vinare te kuhare. Da su kuhari odlično svladali tajne zanata sudionici mobilnosti imali su priliku provjeriti na dva ručka koja su organizirana u školi.

Tijekom boravka u Valdepenasu sudionike mobilnosti primio je gradonačelnik Jesús Martín.  On je u obraćanju učenicima istaknuo važnost Europske unije i naglasio da su granice unutar EU mjesto susreta. Prijem kod gradonačelnika snimali su lokalni novinari i dostupan je u videu ispod članka.

https://www.youtube.com/watch?v=GEv21iFoXSk

 

Izvor: OŠ Sveti Petar Orehovec

Služba ureda župana

Pročitano 90 puta