05.01.2022.

Održan radni sastanak na temu dodjele bespovratnih sredstava za pripremu projektno tehničke dokumentacije

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

Sastanak priprema projekata 4


Nakon što je prošlog tjedna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“, danas je u prostorijama Županijske uprave održan radni sastanak na kojem je raspravljano o tehničkoj pripremi projekata koji će biti prijavljeni za dodjelu bespovratnih sredstava.

Sastanak je vodio župan Darko Koren koji je kazao kako se Poziv veže na nedavno potpisan Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku, strateški dokument koji će biti podloga za razvoj Koprivničko-križevačke županije i cijele sjeverozapadne Hrvatske.

quote desni 3„Uložen je velik trud kako bi se nakon nekoliko krugova revidiranja odabrali projekti koji su prema našem mišljenju te kriterijima resornih ministarstava realni i ostvarivi u ciklusu koji je pred nama. Riječ je o početku zahtjevnog puta, periodu od 10 godina unutar kojeg će se iz raznih izvora financiranja pronaći planiranih 3,2 milijarde kuna sredstava za realizaciju. Ovaj Poziv je početak tog puta, shvatili smo ozbiljno našu zadaću i vjerujem kako ćemo svi zajedno odgovorno pristupiti zadacima koji su pred nama kako bi u tom prvom koraku osigurali sredstva za projektnu dokumentaciju kako bi projekti bili spremni za aplikaciju na buduće natječaje“, naglasio je župan.

Ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić i voditeljica Odjela za strateško planiranje i regionalni razvoj Tihana Kraljić sudionicima sastanka su detaljno prezentirale strukturu i specifičnosti Poziva koji prijaviteljima stavlja na raspolaganje bespovratna sredstva koja potječu iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a kojima mogu sufinancirati izradu projektno-tehničke dokumentacije svojih projekata u području digitalne transformacije i zelene tranzicije.

Sastanak priprema projekata 2Kako je naglasila ravnateljica Birčić za projektne prijedloge s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske te Međimurske županije je predviđeno 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja imaju za cilju podržati provedbu Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnu Hrvatsku.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici županijskih upravnih tijela, te gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn sa suradnicima, načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović i ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić koji su se osvrnuli na tehničke karakteristike te buduće faze u pripremi projekata koje su definirane Razvojnim sporazumom.

Podsjetimo, vrijednost projekata za područje naše županije definiranih Razvojnim sporazumom je ukupno 3,1 milijardu kuna, a riječ je o pet lokalnih/regionalnih projekata vrijednih 788 milijuna kuna i jednom nacionalnom projektu vrijednom 2,3 milijarde kuna – završetku izgradnje brze ceste DC 10 Kloštar Vojakovački-Koprivnica (24,4 km), u što je uključena i obilaznica Koprivnica – granica Republika Mađarska (19,2 km). Također je za projektno-tehničku dokumentaciju za područje naše županije odobreno 12 milijuna kuna.

Služba ureda župana


 

Pročitano 1162 puta