02.02.2022.

Potpisani 2 milijuna kuna vrijedni sporazumi za provedbu programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe

Program pomoći u kući kontinuirano provodimo već 16. godinu, od 2006. godine uloženo je oko 15 milijuna kuna, a posebno zahvaljujem uključenim jedinicama lokalne samouprave na odličnoj suradnji, odgovornosti i predanosti - istaknuo je župan Darko Koren.

Pomoć u kući KKŽ 2.2. 2022 2


 U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani dva milijuna kuna vrijedni sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2022. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Župan Darko Koren sporazume je potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonijom Pukec.

Pomoć u kući KKŽ 2.2. 2022 4Župan je istaknuo važnost provođenja kvalitetne socijalne politike, što je jedan je od prioriteta u radu Županijske uprave, pri čemu se velika pozornost usmjerava na brigu o ranjivim skupinama, a posebno o starijim osobama. Uz institucionalne oblike pomoći u smislu financiranja rada Doma za starije osobe Koprivnica, sufinanciranja smještaja u privatnim domovima i drugim ustanovama i druge aktivnosti, od izuzetne je važnosti i potpora izvaninstitucionalnim modelima pomoći starijim osobama, poput ovih programa.

quote desni 3„Program pomoći u kući kontinuirano provodimo već 16. godinu, od 2006. godine uloženo je oko 15 milijuna kuna, a posebno zahvaljujem uključenim jedinicama lokalne samouprave na odličnoj suradnji, odgovornosti i predanosti. Kako bi našim starijim sugrađanima osigurali još kvalitetnije životne uvjete, Županija je ove godine namijenila 1,3 milijuna kuna, čak 85 tisuća više nego prošle godine, a zaposlene su 24 osobe. Vjerujem da je korisnicima ovaj projekt od životne važnosti, kako u smislu direktne pomoći, tako i u smislu socijalnih kontakata, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa“, dodao je župan te zahvalio županijskom Savjetu za umirovljenike i osobe starije životne dobi i predsjedniku Željku Pintaru za važnoj ulozi u kreiranju adekvatnih životnih uvjeta za starije osobe.

 Pomoć u kući KKŽ 2.2. 2022 5Okupljenima se obratio i predsjednik Pintar koji je zahvalio županu i Županiji na pomoći starijim osobama te istaknuo:

quote desni 3„Osobe starije životne dobi, posebno one koje imaju skromnija financijska primanja i žive daleko od članova obitelji, osjećaju se nesigurno i napušteno te im je ovakav način pomoći od iznimne važnosti. Pokazujemo im da nisu sami i da brinemo o njima, a pomažemo im i na druge načine, gdje treba posebno istaknuti sufinanciranje smještaja u privatne domove, kao odličnu inicijativu s kojom su korisnici vrlo zadovoljni.“

Pomoć u kući KKŽ 2.2. 2022 7Načelnik Perok izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa Županijom te istaknuo kako je program sufinanciranja rada gerontodomaćica značajno pomogao mještanima:

quote desni 3„Ovim smo programom pokazali brigu i socijalnu osjetljivost prema našim starijim i nemoćnim osobama i drago nam je što im nastavljamo pomagati u suradnji sa Županijom. Uz to, u Općini provodimo i program Zaželi, za koji također očekujemo nastavak aktivnosti, te sam uvjeren da ćemo i u budućnosti napraviti još mnogo dobrih stvari za naše mještane.“

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn zahvalio je Županiji na dugogodišnjoj projektnoj suradnji te istaknuo kako program pomoći u kući već 16 godina čini zajednicu boljom.

Pomoć u kući KKŽ 2.2. 2022 15quote desni 3„Program pomažemo s 90 tisuća kuna i siguran sam da će živjeti još mnogo godina. Naši sumještani to zaslužuju i mi moramo o njima brinuti svojim javnim i odgovornim djelovanjem čime pokazujumo socijalnu osviještenost“, naglasio je gradonačelnik Rajn.

 Ravnateljica GD Crvenog križa Križevci Antonija Pukec je podsjetila na važnost ovog projekta, posebno u pandemijskom vremenu u kojem su gerontodomaćice često bile jedina spona prema starijim osobama koje su ostale same.

Pomoć u kući KKŽ 2.2. 2022 13quote desni 3„Vrijednost ovog projekta je time dodatno porasla, jer gerontodomaćice su u ovom vremenu često puta jedine osobe s kojima krajnji korisnici komuniciraju i s kojom mogu razmijeniti neku toplu riječ“, rekla je ravnateljica Pukec i dodala kako će se nastaviti s daljnjim edukacijama zaposlenica.

 Vrijednost koju usluga pomoći u kući ima za zajednicu je istaknula i predsjednica Kluba za starije osobe Mariška Valentina Čadavec te dodala kako su Županija i Klub započeli s realizacijom programa koji je postao i temelj za razvoj drugih socijalnih usluga.

Pomoć u kući KKŽ 2.2. 2022 8quote desni 3„Na temelju ovog programa koji nam pruža financijsku stabilnost i održivost smo razvijali i svu ostalu izvaninstitucionalnu pomoć za starije osobe i bez njega ne bi bilo nadogradnje socijalnih usluga. Klub Mariška preko programa zapošljava 15 gerontodomaćica koje brinu o oko 200 osoba te im se na taj način omogućava ostanak u vlastitom domu i pomaže da kvaliteta života bude još bolja“, zaključila je Čadavec uz zahvalu Županiji na financijskoj pomoći.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica za zdravstveno socijalne djelatnosti Maja Blažek i pomoćnik pročelnice Miroslav Belobrk.

Služba ureda župana


Pročitano 1257 puta