07.03.2022.

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo tematsku sjednicu “Položaj žena u društvu”

ŽPRS tematska sjednica 9


Uoči Međunarodnog dana žena Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova danas je u Županijskoj upravi održalo tematsku sjednicu “Položaj žena u društvu”. Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić je u uvodu podsjetila na povijesne događaje još od 8. ožujka 1857. godine u New Yorku, kada su u štrajk stupile radnice u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Protesti žena nastavili su se i sljedećih desetljeća, od kojih je najpoznatiji bio 1908. kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Tek 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je naglasio važnost obilježavanja Dana žena, ali i svih aktivnosti koje Povjerenstvo provodi s ciljem jačanja položaja žena i usmjerene na ravnopravnost spolova. U radu su sudjelovale i pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta i Melita Ivančić, kao i stručna suradnica Helena Matica, koje su kroz raspravu, uz članice i članove Povjerenstva, dale svoj doprinos ovoj temi.

ŽPRS tematska sjednica 15Predsjednica Rupčić je istaknula kako su žene u proteklih 113 godina ostvarile bolji položaj i neke kvalitetnije pomake kroz godine. Ostvarile su pravo glasa i pravo na rad s upitno malo boljim uvjetima, ali se često susreću s niz problema, poput situacija pravne institucije ugovora na određeno vrijeme, koje ostvaruju žene u puno većem broju nego muškarci i koje poprimaju zastrašujuće razmjere. To govori o nesigurnosti i neizvjesnosti, s kojom se žene susreću u ostvarenju svoje, a često i obiteljske egzistencije, posebice one koje su samohrane majke. Upitno je pravo da žene odlučuju o majčinstvu, odnosno o pobačaju; ne samo upitno već i osporavano je pravo izbora zajednice u kojoj će živjeti.

Od žena se očekuje da budu svestrane i marljive radnice, dobre i požrtvovne supruge, majke, kćeri… da budu društveno i ponekad politički angažirane, ali u svemu tome i samozatajne, da se previše ne ističu i da ne budu ugroza. Još uvijek je malo slučajeva da se dnevne obveze dijele između partnera ili unutar obitelji. Svjedočimo stereotipima o podjeli poslova na ženske i muške: za ženu je posao nastavnice, odgajateljice, tajnice, službenice u banci, rad u tekstilnoj industriji… Rukovodeće pozicije su uglavnom namijenjene muškarcima, žene jesu na odgovornim funkcijama, ali rijetko na rukovodećim, iako ih svojim znanjem, kompetencijama i rezultatima zaslužuju. Problematika nasilja prema ženama, koja je okosnica rada Povjerenstva u obliku kampanja, ali i pomoći u okviru ovlasti u konkretnim slučajevima; iziskuje posebnu pažnju, uz naglasak da su brojke zastrašujuće sa zabrinjavajućim epilozima, koji često imaju smrtni ishod. Naglasila je: “Naše Povjerenstvo aktivno radi na suzbijanju stereotipa.

ŽPRS tematska sjednica 10Kroz aktivne kampanje predavanjima u osnovnim i srednjim školama te radio emisijama, radimo na podizanju svijesti o potrebi ravnopravne podjele obiteljskih obveza. Također i na poboljšanju položaja žena u radnom okruženju, ali i uključivanju žena na rukovodeće položaje, sukladno znanju i rezultatima. Provodimo u kontinuitetu i kampanju “Politika treba žene”, s ciljem senzibiliziranja političkih čimbenika, ali i cjelokupne javnosti o potrebi uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti na svim razinama.

Nije dovoljno uvrstiti žene na izborne liste na mjesta, koja nisu izgledna za ulazak u predstavničko tijelo jer svjedočimo jako malom broju žena u tijelima vlasti na svim razinama. Intenzivno radimo na jačanju položaja žena u svim segmentima društva, a posebice na osnaživanju i umrežavanju žena, što ostvarujemo i kroz organizaciju Festivala žena iz ruralnih područja. Bitno je da žene shvate koliko je to važno pa da aktivno rade upravo u tom segmentu.

ŽPRS tematska sjednica 1I zato pozivamo žene da se povezuju, da nastoje zajedno raditi, surađivati; da zatome u sebi sve negativnosti, ljubomoru i jal. Bitno je da smo jedna uz drugu, da si budemo međusobna potpora u svemu. Jer samo zajedništvo, suradnja, međusobno uvažavanje, tolerancija, prihvaćanje različitosti i pozitivni pristup u svemu mogu donijeti boljitak svima nama-ženama, ali i muškarcima, a to znači i našem cjelokupnom društvu. Danas, dan uoči Dana žena, želim skrenuti pažnju kako je smisao ovog praznika promjena razmišljanja, stavova i postupaka prema ženama i ženskim pravima, a to je i poruka ove tematske sjednice.

ŽPRS tematska sjednica 8Neka ovaj dan ne bude samo jedan u godini ispunjen euforijom od koje najveću korist imaju cvjećarnice, razne prodavaonice i uslužne djelatnosti. Prigodne praznične parole su jedno, a stvarnost je sve ono što sam nabrojila, što čini naš svakodnevni život. Zato vas pozivam da zajednički doprinesemo da ravnopravnost žene i muškarca ne ostane samo na papiru, već da bude prisutna na pravi način u stvarnom, svakodnevnom životu.

Želim svima da u svim danima ostvarimo veća prava, sve ono čemu težimo i za što se borimo, ono što zaslužujemo jer tako ćemo svi zajedno stvoriti ljepši život i bolje i kvalitetnije društvo, uz čestitku PA NEK NAM JE SRETAN DAN ŽENA!”

Predsjednica PZRS: Verica Rupčić

Služba ureda župana


 


 

Pročitano 912 puta