10.03.2022.

Austrijska pokrajina Štajerska svečano preuzela predsjedanje Savezom Alpe Jadran

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Savez Alpe Jadran

1646907650189


U Varaždinu je održana sjednica Vijeća Saveza Alpe Jadran na kojoj je austrijska pokrajina Štajerska na čelu s Christopherom Drexlerom preuzela predsjedavanje od Varaždinske županije, uz podršku Koprivničko-križevačke županije kao stalne članice Saveza. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Županije, a obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju glasovanje je prethodno održano elektronskim putem, stoga je Štajerska službeno preuzela predsjedanje 01. siječnja, što je svečanom primopredajom zastave Saveza Alpe Jadran sada i potvrđeno.

1646907559451Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je kako pred Savezom su otvorene nove mogućnosti, koje će Štajerska znati iskoristiti, te je novom predsjedavajućem poželio uspješan mandat. Podsjetio je na brzo djelovanje Saveza nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji kada su članice prikupile više od 380.000,00 eura humanitarne i financijske pomoći, a potom je prezentirao Izvješće predsjedatelja Vijeća za mandatno razdoblje 2020./2021.. Nadalje, prezentirana je biciklistička mapa cijelog područja Saveza koja povezuje regije članice, a posebice nakon protekle izoliranosti, važno je uključiti turističke proizvode koji sadrže aktivan odmor. Potrebom za aktivno djelovanje, članice Saveza su prošle godine organizirale panel raspravu o izazovima, iskustvima i primjerima dobre prakse koji su proizašli iz korona krize. Temeljem zaključaka proizašlih iz tri održana panela, donesena je Bijela knjiga “Kriza i njezine posljedice – razmislimo, učimo i poboljšamo“.

Počasni konzul Republike Albanije u Hrvatskoj, Stjepan Šafran izrazio je želju da suradnja Saveza krene prema Albaniji u cilju gospodarskog napretka. Albanske težnje su usmjerene na pristupanje Europskoj uniji, dok će albanske regije biti otvorene za povezivanje s regijama članicama Saveza, s naglaskom na povezivanje gospodarstava članica na većoj razini.

Glavni tajnik Saveza, Thomas Pseiner podnio je Izvješće o radu za razdoblje 2020./2021. te prezentirao financijske pokazatelje zajedničkog proračuna. Osvrnuo se i na covid mjere koje su pojedina događanja odgodile ili primorale organizatore na virtualnu provedbu projekata, no aktivnosti su i nadalje redovno održavane te sve obaveze ispunjene.

Regije članice Vijeća Saveza jednoglasno su usvojile prijedlog proširivanja granica Saveza prihvaćanjem Zagrebačke županije kao stalnog člana i Turističke zajednice Zagrebačke županije kao pridruženog člana. Zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec zahvalio je na podršci Saveza te naglasio kako dosadašnje aktivnosti prekogranične suradnje će se nadograditi u različitim tematskim područjima.

Služba ureda župana


Pročitano 1994 puta