11.03.2022.

Župan održao prijem za predstavnike OŠ Sveti Petar Orehovec na temu školske prehrane

IMG 9104


Danas je u prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren održao prijem za predstavnike Osnovne škole Sveti Petar Orehovec – ravnatelja Stjepana Lučkog, knjižničarku i koordinatoricu za Erasmus projekte Stojanku Lesički, predsjednicu Vijeća učenika Petru Kušec i potpredsjednicu Vijeća učenika Niku Šantić.

Tema prijema bio je problem bacanja hrane koji je uočen u školi, kao i usvajanje zdravih prehrambenih navika školske djece. Kao što je kroz prezentaciju pokazala Petra Kušec, u sklopu Erasmus+ projekata “Misli održivo”, Vijeće učenika započelo je kampanju osvještavanja učenika i roditelja o već duže prisutnom problemu bacanja hrane pripremljene u školskoj kuhinji. IMG 9099Održali su sastanke s učenicima, roditeljima i nutricionisticom tvrtke Podravka Davorkom Gajari te dali konkretne prijedloge koji će doprinijeti tome da se što manje hrane u školskoj kuhinji baca u otpad.

Kao što je pojasnio župan, Koprivničko-križevačka županija od 2019. godine provodi projekt „Pametan obrok za pametnu djecu“, u partnerstvu sa svim osnovnim školama kojima je osnivač i Podravkom. Poticaj za projekt bila su istraživanja o sve većem broju pretile djece, a cilj je razvitak novog sustava prehrane i organizacije rada školskih kuhinja. Školarcima se na taj način omogućuje da jedu zdrave, kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke te se potiče usvajanje zdravih prehrambenih navika.

quote desni 3„Pohvaljujem vašu hvalevrijednu i plemenitu inicijativu te brigu o održivosti, a ključna stvar u usvajanju zdravih prehrambenih navika je edukacija djece, zaposlenika škole i roditelja. Mnogo smo energije uložili u naš projekt „Pametan obrok za pametnu djecu“ te vjerujem da se rezultati vide, no potrebno je vremena da se djeca prilagode jelovnicima u školskim kuhinjama koje smo osmislili u suradnji s Podravkom. Vaše ćemo prijedloge raspraviti sa stručnjacima te nastaviti zajednički raditi na dobrobit djece“, kazao je župan te pohvalio aktivnost škole po pitanju sudjelovanja u EU projektima.

IMG 9090Ravnatelj Lučki zahvalio je Županiji kao osnivaču na inicijativi za projekt zdrave prehrane učenika, dodavši kako je prioritet zdravlje djece. Put prema tome je zdrava školska prehrana, ali i zdrava prehrana kod kuće, stoga svi moraju biti uključeni u edukaciju. Kazao je kako su određene promjene u školskoj kuhinji već proveli te kako će i nadalje tražiti povratne informacije od djece. Želja je da se što veći broj djece uključi u školsku kuhinju koja nudi zdrave obroke, a da što manje jedu nezdrave namirnice.

Koordinatorica Lesički također je pohvalila što je Županija pokrenula projekt zdrave prehrane u školskim kuhinjama, napomenuvši kako je potrebno što više razgovarati o hrani, kako bi se ponašanje učenika vezano školsku kuhinju promijenilo u pozitivnijem smjeru. Zaključila je kako je ponosna na kampanju koja se provodi u školi te entuzijazam i motivaciju učenika.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice županijskih upravnih tijela Melita Ivančić, Ana Mušlek i Ljubica Belobrk Flamaceta.

Služba ureda župana


Pročitano 916 puta