29.03.2022.

U Virju održana konferencija o demografskoj revitalizaciji Koprivničko-križevačke županije

konferencija Virje 2


Danas je u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Općine Virje u Društvenom domu u Virju održana konferencija „Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Koprivničko-križevačke županije“ koja je okupila predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja županije, stručnjake iz područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela koji su razmijenili iskustava te predstavili mjere koje provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Konferenciji je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je u prigodnom govoru istaknuo programe i aktivnosti koje Županija provodi kako bi pozitivno utjecala na demografske trendove.

konferencija Virje 3quote desni 3„Županija kroz svoje politike, programe i inicijative aktivno radi na zaustavljanju pada broja stanovnika koji je vidljiv u rezultatima popisa stanovništva. Želimo zadržati mlade obitelji na području naše županije i stoga je ključno podići razinu kvalitete osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Trenutno smo u velikom investicijskom ciklusu u kojem s općinama gradimo školske sportske dvorane, gradimo i županijski Centar kompetencija, sufinanciramo prijevoz i prehranu za školarce, podigli smo broj stipendija, mnogo ulažemo u zdravstvenom i socijalnom sektoru i trudimo se svima osigurati jednake uvjete. Ovakve konferencije su odlična prilika da se razmjene iskustva i vjerujem da će dionici zaključke konferencije implementirati u svoje programe i buduće politike kako bi zaustavili negativni trend“, naglasio je zamjenik Ljubić.

Konferencija je osmišljena kako bi Koprivničko-križevačka županija koja bilježi pad broja stanovništva, sinergijom svih javnih aktera uspostavila bolje demografske politike, pojasnila je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade te dodala kako je negativan demografski trend veliki problem u Republici Hrvatskoj. „Želimo podići svijest o važnosti primjene mjera, raznih poticaja i konkretnih poteza koji će zadržati stanovništvo, a posebice mlade obitelji“, kazala je Josić.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je kazao da Općina intenzivno radi da se taj negativan trend smanji s naglaskom na financijsku pomoć djeci do kraja školovanja te potporu mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja.

konferencija Virje 15quote desni 3„ Za te mjere svake godine izdvojimo oko četiri milijuna kuna, a prije šest godina napravljen je novi dječji vrtić koji ima veliki kapacitet. Naravno da Općina ne može sama, zato su nam ovakve radionice od velike pomoći, a Središnji državni ured za demografiju i mlade prepoznao je našu Općinu kao reprezentativnu za održavanje konferencije“, zaključio je načelnik Perok.

Nakon uvodnih govora održan je panel kojeg je moderirao dr. sc. Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a govornici su bili dr. sc. Krešimir Ivanda sa Sveučilište u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin sa Sveučilišta u Zagrebu i Borna Jurčević s Hrvatskog instituta za migracije i integracije, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž, Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac, Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine i Mirko Perok, načelnik Općine Virje.

Služba ureda župana


Pročitano 1086 puta