02.04.2022.

Župan otvorio 13. izložbu velikih pisanica „Ususret Uskrsu“

IMG 0647


U Gradskom parku u Koprivnici danas je prigodno otvorena 13. izložba velikih pisanica „Ususret Uskrsu“ čiji su suorganizatori Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica. Otvorenju izložbe prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima, predstavnik umjetnika naivne Zlatko Štrfiček, pročelnici županijskih upravnih tijela, predstavnici županijskih i gradskih ustanova te građani.

Pomoćnica direktora Sočev izrazila je zadovoljstvo što će žitelji i posjetitelji Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije ponovno moći uživati u jedinstvenim umjetničkim djelima te dodala:
quote desni 3Riječ je o našoj tradicionalnoj izložbi u sklopu projekta Pisanica od srca, zahvale svima koji su sudjelovali, a posebno naivnim umjetnicima, koje predstavlja Zlatko Štrfiček, a koji su sve ove godine projekta oslikavali pisanice.“

IMG 0687Županijska Turistička zajednica prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive, koji je i službeno zaštićen, a naivni slikari pisanicama su udahnuli životnost i prepoznatljivost tradicije podravskog kraja.

Župan, koji je ujedno i otvorio izložbu, zahvalio je Gradu Koprivnici i tvrtki Komunalac kao dugogodišnjim partnerima županijskoj Turističkoj zajednici na ovom projektu.

quote desni 3„Ove smo godine otvorenje upriličili na simboličan način te vjerujem kako će posjetitelji uživati u izložbi na novoj lokaciji. Dosad smo pisanice poklanjali na destinacijama diljem Europe i svijeta, a mjesto gdje bi ta pisanica trebala biti ove godine je Kijev u Ukrajini. Nažalost, to ne možemo ostvariti, no neka ova izložba bude poruka mira, ljubavi i tolerancije, odnosno poruka podrške narodu Ukrajine. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji“, poručio je župan.

20220402 102330Zlatko Štrfiček istaknuo je značaj umjetnika naive koji su utkali prepoznatljivost svog stvaralaštva u izradu pisanica, koji je dosad oslikano stotinjak, a nada se podjednakom broju i u budućnosti.

Gradonačelnik Jakšić uputio je zahvale Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici na nastavku tradicije oslikavanja pisanica, istaknuvši:
quote desni 3„Ovo je doista lijepa turistička priča iz Koprivnice i Županije te sam siguran kako će brojni mališani i njihovi roditelji uživati u razgledavanju motiva naive u našem parku. Pisanice su se pokazale kao sjajan projekt, puno veći od granica Hrvatske, obzirom da su obišle i svijet, te nam je drago što imamo priliku pokazati bogatstvo naše tradicijske baštine.“

Izložba je otvorena do 24. travnja ove godine.

Služba ureda župana


Pročitano 1068 puta