13.04.2022.

Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljena 29. obljetnica Koprivničko-križevačke županije

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Sjednice Županijske skupštine

LU 03110


Svečanom sjednicom Županijske skupštine u dvorani Doma mladih u Koprivnici danas je obilježena je 29. obljetnica Koprivničko-križevačke županije.

Na samom početku sjednice okupljenima se obratio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak koji se osvrnuo na rad Županijske skupštine te zahvalio članicama i članovima na kvalitetnoj i konstruktivnoj suradnji.

quote desni 3Od početka novog saziva Županijske skupštine imali smo pet radnih sjednica i donijeli 138 odluka, među kojima se ističu dokumenti poput Proračuna i Plana razvoja Koprivničko-križevačke županije do 2027. godine. Ovo je razdoblje bilo obilježeno COVID pandemijom te nam je drago što su nastupile povoljnije epidemiološke okolnosti koje će pozitivno utjecati na gospodarstvo, ali i cijeli društveni život. Svjedočimo i ratu u Ukrajini, posredno ga svi osjećamo, ali se isto tako svi moramo nadati da će prestati i da će nastupiti mir u kojem ćemo normalno djelovati i na području politike i gospodarstva“, kazao je predsjednik Felak. Nakon njegovog govora prikazan je film o proteklih godinu dana djelovanja Županije i najvažnijim projektima pod nazivom „Županija okrenuta budućnosti“.

LU 02918Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo svečanom proslavom Dana Županije i 29. obljetnice naše županije, dodavši kako su iza nas dvije pandemijske godine i zahtjevno razdoblje u kojemu smo zajedno pokazali da odricanjem i osobnim doprinosom uistinu možemo učiniti vrlo mnogo.

quote desni 3Naša je županija možda geografski i prostorno pa i demografski mala, ali zato ima ljude velikog srca koji su se spremni žrtvovati i podrediti interesima zajednice i ono najvažnije - imati hrabrost učiniti nove iskorake. Županija smo okrenuta budućnosti s jasnom vizijom i ciljem osiguranja još boljih uvjeta života za naše stanovnike, a u tome uspijevamo svih ovih godina bez obzira na poteškoće koje su pogodile ne samo nas već čitavo okruženje, pa i šire. Upravo u tim teškim trenucima pokazali smo da smo županija kontinuiteta i gospodarsko-socijalne stabilnosti, da smo lideri u brojnim područjima u kojima smo pronašli nova rješenja i realizirali ideje kako bi stvorili bolje uvjete za život na našim prostorima. Razloga za optimizam uistinu ima, a to temeljimo na činjenici da su Podravina i Prigorje, naše dvije regije s kojima se toliko ponosimo, trenutno prostori velikih infrastrukturnih investicija vrijednih preko pet milijardi kuna“, istaknuo je župan te se osvrnuo na kapitalne investicije u prometnoj, školskoj i zdravstvenoj i vodno-komunalnoj infrastrukturi, ali i naglasio važnost ravnomjernog razvoja.

Predstavnicima jedinica lokalne samouprave župa je zahvalio na suradnji i zajedničkoj realizaciji brojnih projekata, pri čemu je posebno istaknuo dva velika kapitalna projekta – izgradnju pet školskih sportskih dvorana u općinama i županijski Centar kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu.

quote desni 3S velikim ponosom možemo reći kako će ti projekti, vrijedni preko 140 milijuna kuna, omogućiti ne samo sjajne uvjete za učenike i nastavnike, već će dati novu perspektivu u razvoju općina i gradova, ali i kreirati modernu obrazovnu paradigmu u strukovnom obrazovanju. Prometna povezanost od presudnog je značaja za daljnji razvoj našeg kraja, stoga veseli što izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge dobro napreduje, a vjerujem kako će radovi uskoro započeti i na dionici brze ceste prema Kloštru Vojakovačkom. S realizacijom je krenuo i iznimno važan program javnog linijskog prijevoza vrijedan 22 milijuna kuna kojim smo među prvima u državi osigurali i očuvali povezanost ruralnih i urbanih područja uspostavom 80-ak autobusnih linija po vrlo povoljnim cijenama te vjerujem da će i druge županije slijediti put koji smo otvorili“, nastavio je župan u svom govoru te se dotaknuo i drugih važnih projekata poput izgradnje sigurne kuće za žrtve nasilja, kao i kontinuiranog ulaganja u turizam, poljoprivredu, gospodarstvo i zdravstvo.

LU 02926Upravo je dostupnost kvalitetne zdravstvene usluge u svim područjima županije jedan od temelja zdravstveno-socijalne politike koju već godinama u suradnji sa svojim zdravstvenim ustanovama Županija vrlo uspješno provodi. Među planiranim većim investicijama je energetska obnova centralne bolničke zgrade u sastavu OB Koprivnica, a spomenuti su i vrijedni projekti poput dnevnih bolnica, ulaganja u vozni park županijskog Zavoda za hitnu medicinu, osiguravanja pokrivenosti cijelog područja županije timovima 2 hitne medicine i slično.

quote desni 3Sve ove pobrojane, ali i buduće investicije dugoročno će omogućiti razvoj gospodarstva, bolju prometnu povezanost, naprednije obrazovanje i još bolju zdravstveno-socijalnu uslugu, ali i ono što svi želimo - demografsku obnovu i dodatne prilike za otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mjesta. Posljednji je popis stanovništva jasno pokazao kako je krajnje vrijeme da sve razine vlasti sinergijski djeluju na demografsku politiku kako bi mlade obitelji ostale i stvarale budućnost ovdje, a ne van granica naše domovine. Županija smo okrenuta budućnosti, djeci i mladima, ali pri tom ne zaboravljamo i one koji su prije nas stvarali i gradili - naše starije sugrađane. Jedna smo od prvih županija koja je proširila sufinanciranje smještaja na privatne domove čime pomažemo korisnicima, ali i članovima njihovih obitelji“, dodao je župan, istaknuvši kako Županija već planira brojne nove projekte kojima će nastaviti podizati razinu životnog standarda stanovnika - novi investicijski ciklus u sektoru obrazovanja s ciljem stvaranja jednosmjenske nastave, energetske obnove i ulaganja u zdravstveni sustav pa sve do pripreme i provedbe projekata definiranih Razvojnim sporazumom Sjever. Kapitalni projekti sadržani u tom Sporazumu – brza cesta do Koprivnice, dvorac Inkey u Rasinji, nova zgrada Srednje škole Koprivnica, Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, terminal za kombinirani/intermodalni transport u Križevcima te termalne toplice u Kloštru Podravskom, vrijedni su preko tri milijarde kuna, a u nadolazećem desetogodišnjem razdoblju će imati punu potporu državne vlasti prilikom kandidature na natječaje.

quote desni 3Sve ovo jasno pokazuje da je siguran i ujednačen razvoj svih područja Podravine i Prigorja naša politika koju svakodnevno provodimo i u čemu sigurno nećemo posustati. Očekuje nas novo veliko investicijsko razdoblje prema kojem gledamo puni optimizma i s uvjerenjem kako će projekti koje pripremamo ostaviti velik trag ne samo u ovom vremenu već i za buduće generacije. U duhu optimizma i s vjerom u svjetliju budućnost u kojoj ćemo zajedno ostvariti brojne ciljeve, svim stanovnicima od srca želim sretan 29. rođendan Koprivničko-križevačke županije“, poručio je župan na kraju svog govora te zahvalio svojim suradnicima, članicama i članovima Županijske skupštine te svima koji na bilo koji način doprinose djelovanju i razvoju naše županije. Također je uputio čestitke dobitnicima javnih priznanja te svima okupljenima poželio sretan i blagoslovljen blagdan Uskrsa.

Zatim se načelnik Općine Gola Stjepan Milinković obratio se uime svih načelnika i predstavnika općina kazavši:
quote desni 3Odnose između gradova, općina i Županije treba njegovati poput cvijeća kojemu je potrebna pažnja i ljubav za rast i razvoj. Županija je predvodnik u osiguravanju adekvatnih uvjeta ravnomjernog razvoja, a to se ogleda u brojnim projektima koje provodi u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave. Također, potrebno je posebno pohvaliti ulogu županijskog Stožera civilne zaštite, zdravstvenih ustanova i pripadnika žurnih službi koji su nam omogućili da se uspješno nosimo s pandemijom kojom su obilježene protekle dvije godine.“

LU 02946U ime gradonačelnika obratio se gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić koji je, uz čestitke povodom 29. obljetnice Županije, istaknuo:
quote desni 3Svatko od nas želi stvarati život i dom tamo gdje je mirno, uređeno i uljudno, a tako je doista u Podravini i Prigorju oduvijek. Izazovi su pred nama te moramo znati da je život na kraju dana samo jedan, a vrijeme prekratko da bismo ga trošili na prijepore što je to loše bilo u prošlosti. Moramo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti te njegovati dijalog kako bismo čuvali sve lijepo što imamo danas i stvarali još ljepši okvir za budućnost.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić čestitao je Koprivničko-križevačkoj županiji na svim uspjesima te kolegi i svom zamjeniku u Zajednici županija Darku Korenu na konstruktivnoj suradnji i prijateljstvu.

quote desni 3„Uistinu se imate čime ponositi, vidi se da razmišljate unaprijed te da planirate i realizirate projekte koji će definirati budućnost i osigurati kvalitetu za vaše stanovnike. Među prvima u državi ste krenuli s projektom javnog linijskog prijevoza, a naša je županija koristila znanje i iskustva vaše kako bi i mi stvorili takav sustav. Bilo je užitak gledati kadrove iz svečanog filma koji ste prikazali, imate prelijepu županiju sa prirodnim bogatstvima i dobrim ljudima, čestitam vam vaš dan i želim da u budućnosti realizirate sve što ste zamislili“, poručio je župan Marušić.

Prigodnim riječima obratio se saborski zastupnik Darko Sobota koji je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića uime kojeg je uputio čestitku svim stanovnicima županije.
quote desni 3„Kadrovi jasno pokazuju da se na ovom području nikad nije više radilo nego danas. Infrastrukturni projekti obuhvaćaju sve naše gradove i općine što pokazuje koliko nam je značajan ravnomjerni razvoj. Čelnici regionalne vlasti i jedinica lokalne samouprave ulažu velik trud da osiguraju najbolje uvjete za svoje sugrađane, vjerujem da se to najbolje vidi na terenu i na brojnim gradilištima. Sve ovo važno je i za opstojnost teritorijalnog ustroja koji nam omogućuje da upravo u našim sredinama radimo svoje projekte za boljitak naših stanovnika. Čestitam županu i suradnicima, a posebno svojim žiteljima županije ovaj svečani dan koji danas slavimo puni srca i ljubavi prema našoj Podravini i Prigorju“, naglasio je Sobota.   

LU 02984Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja zaslužnim građanima i pravnim osobama s područja županije. Počasni građanin Koprivničko-križevačke županije je pravnik Mladen Klasić, a Nagrada za životno djelo pripala je dr.sc. Radovanu Kranjčevu, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati sjednici, ali je okupljenima uputio pismo iz kojeg izdvajamo riječi:
quote desni 3Iskazujem svoju iskrenu zahvalnost svima koji su se, makar i u ovim mojim poodmaklim godinama, prisjetili jednog starog učitelja, prirodoslovca i pisca te mu dodijelili mu ovo najviše županijsko priznanje. Prepoznali su i na taj način jednog Podravca, koji je još uvijek živ i koji još uvijek radi i ne dosađuje se, koji je, uz sve to, uvijek za nečim tragao u prirodi i o tome pisao i još uvijek piše, najprije o svom podravskom zavičaju a onda sve dalje i dalje u lijepoj našoj Hrvatskoj i drugdje u svijetu.

Nagrada za promicanje inovatorstva “Marcel Kiepach” pripala je Anti Starčeviću, a nagrade za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije Puhačkom orkestru DVD-a Đurđevac i tvrtki Eko papir d.o.o. Nagradu za iznimno postignuće u protekloj godini dobili su tvrtka CEMIX CROATIA d.o.o. i Ivica Ferenčić, a županijske zahvalnice Milica Međurečan, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, KUD „Delovi“, prof. Kristina Benko Markovica te Petar Petrović. Plakete Župana primili su Zdravko Šabarić, Ratislav Matić te prof. Marina Tomac-Rojčević.

Za posebno svečanu atmosferu na današnjoj sjednici bio je zaslužan glazbeni program. Himnu su izvele članice Djevojačkog zbora i Komornog ansambla Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac pod vodstvom dr.sc. Ivane Senjan, koja je ujedno otpjevala i pjesmu „Domovino moja lijepa“, dok su Rajnard i Marin Hraščanec predstavili svoju interpretaciju tradicionalne pjesme „Vuprem oči“. Uz glazbenike, potrebno je istaknuti i članice te članove KUD-a „Delovi“ (kojima je uručena i županijska Zahvalnica) koji su sudjelovali kao pratnja dobitnicima županijskih priznanja te doprinijeli svečanom uručivanju.

LU 03014Svečanoj sjednici prisustvovali su i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, mr. sc. Martina Ciglević, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, brojni načelnici i načelnice općina, članice i članovi Županijske skupštine, ravnateljice i ravnatelji županijskih ustanova te pročelnice i pročelnici županijskih upravnih tijela.

Služba ureda župana


 

Pročitano 2344 puta