09.05.2022.

Županijski Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi organizira tribinu povodom Međunarodnog dana obitelji

Povodom Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, županijski Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi organizira javnu edukativnu tribinu na temu: Uloga društva i obitelji u skrbi za starije i teško bolesne osobe na području Koprivničko-križevačke županije.

Uime Savjeta predsjednik Željko Pintar svim umirovljenicama i umirovljenicima tim povodom čestita Međunarodni dan obitelji, koji je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. godine odlukom Ujedinjenih naroda. Cilj je naglasiti važnost obitelji kao ključnog elementa svakog društva, tj. potaknuti djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružanja podrške uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja. U današnje vrijeme, kada obitelj vrlo često nema vremena ni uvjeta da se razvija u zajedništvu, toleranciji i ljubavi, važno je spoznati koliko je obitelj važna, koliko su nam važni naši roditelji, braća, sestre, djeca, ali i bake i djedovi.

Svjesni činjenice da živimo u teškim vremenima ekonomske, gospodarske, zdravstvene i socijalne krize, kada troškovi života te cijene hrane i energenata lete u nebo, što sve dodatno otežava ionako tešku situaciju s kojom se naši umirovljenici susreću tijekom cijele godine.  Slabo zdravlje, visoke godine, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba, dodatno otežava život najranjivije skupine naših umirovljenika.

Upravo na tragu ovakvih razmišljanja, Savjet je poduzeo velike napore i sve aktivnosti usmjerio na provođenje mjera s ciljem poboljšanja života naših umirovljenika, uz podršku Koprivničko-križevačke županije. Na taj će se način umirovljenicima nastojati vratiti dostojanstvo, materijalno-socijalna sigurnost, poštovanje i uključenost u društvo te primjereno blagostanje u okvirima materijalnih mogućnosti društva. Sve je to prepoznala i Županija, koja je uz organiziranu zdravstveno-socijalnu skrb, gerontološku skrb i pomoć u kući, prihvatila i dio nadgradnje (financijska pomoć udrugama umirovljenika, subvencioniranje dijela troškova korisnika u domovima koji nisu subvencionirani od strane države, subvencioniranje međumjesnog autobusnog prijevoza umirovljenika uz plaćanje 20 posto od redovne cijene te najnovije - pružanje palijativne skrbi i izgradnja Centra palijativne skrbi u sklopu OB Tomislav Bardek Koprivnica).

Obzirom na to da su ove teme od životnog značaja za umirovljenike, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, organizirali smo održavanje tribina u sva tri grada na području županije, kao i Dan otvorenih vrata Udruga Matice umirovljenika (izložba rukotvorina i ostale aktivnosti).

RASPORED:

  • Koprivnica 14. svibnja u 10 sati – UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA

                                                                   (Koprivnica, Frana Galovića 4)

  • Križevci 16. svibnja u 11 sati - UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA

                                                                 (Križevci, Ulica Josipa Buturca 1)

  • Đurđevac 17. svibnja u 10 sati - DOM MLADEN MARKAČ

                                                                 (Đurđevac, Grkinska ulica 4A)

Temu „Uloga društva i obitelji u skrbi za starije i teško bolesne osobe na području Koprivničko-križevačke županije“ predstavit će Marina Međimorec, koordinatorica za palijativu iz Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Nakon predavanja predviđena je mogućnost postavljanja pitanja radi pojašnjenja pojedinosti.

Molimo da se odazovete na tribine kako biste doznali nešto više o temama od značaja za umirovljeničku populaciju.

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi KKŽ
Željko Pintar



 

Pročitano 1234 puta